Паста с грах и чери домати
Небходими продукти за 4 порции:
- Паста “Пене” – 320 гр.
- Лук малка глава – 1 бр.
- Грах от консерва отцеден – 480 гр.
- Чесън – 2 скилидки
- Чери домати – 500 гр.
- Сол
- Черен пипер
- Риган
- Пресен босилек
- Зехтин
За варенето на пастата:
- Вода – 3.2 литра
- Сол – 32 гр.
Начин на приготвяне:
- Чери доматите слагаме както са цели в тава, поръсваме със зехтин и ситно нарязан босилек, и поставяме в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути. Когато са готови с леко стискане отстраняваме кожичката им и ги намачкваме леко с вилица.
- В голяма тенджера поставяме водата и солта за варенето на пастата. Когато водата заври на “ключ” пускаме в нея пастата. Варим интензивно толкова минути колкото пише на пакета.
- Докато пастата ври, в дълбок тиган загряваме зехтин. Запържваме ситно нарязания лук и добавяме чесъна, граха, чери доматите, риган, ситно нарязан босилек, черен пипер и един черпак от водата на пастата. Оставяме да поври 3-4 минути.
- Готовата паста прехвърляме в соса с грах и объркваме добре. Ако има нужда добавяме още малко от водата в която е вряла пастата.
- Сервираме ястието обилно поръсено с пармезан.
Нека Ви е ДРЪНЧ!