Маслено сметанов крем
Необходими продукти за 6-8 порции:
- Прясно мляко – 280 гр.
- Сметана 35% /А/ – 100 гр.
- Жълтъци – 60 гр.
- Захар – 40 гр.
- Царевично нишесте – 30 гр.
- Масло – 100 гр.
- Бял шоколад – 40 гр.
- Ванилия – 1 бр.
За довършване на крема:
- Сметана 35% /Б/ – 120 гр.
- Пудра захар – 30 гр.
Начин на приготвяне:
- В купа разбиваме жълтъците, захарта и нишестето до гъста кремообразна консистенция.
- На котлона поставяме в касерола прясното мляко, сметана/А/, ванилията и загряваме докато сместа заври.
- При непрекъснато разбиване добавяме врялата течност към жълтъците на много тънка струйка.
- Получената смес връщаме в касеролата и варим на слаб огън, като бъркаме постоянно докато кремът се сгъсти.
- Изключваме котлона и добавяме маслото и белия шоколад / нарязан на ситно / към крема. Бъркаме до хомогенност.
- Полученият крем прехвърляме в студен метален съд, покриваме със стреч фолио, което трябва да е в пълен контакт с крема и прибираме в хладилник да се охлади много добре.
- За довършването на крема разбиваме сметана /Б/ с пудрата захар до меки връхчета. Добаваме към сметаната добре охладения крем и разбиваме за кратко.
- Разпределяме сместа в купички и прибираме в хладилник.
Нека Ви е ДРЪНЧ!