Десерти

Маслено сметанов крем

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6-8 порции:

  • Прясно мляко – 280 гр.
  • Сметана 35% /А/ – 100 гр.
  • Жълтъци – 60 гр.
  • Захар – 40 гр.
  • Царевично нишесте – 30 гр.
  • Масло – 100 гр.
  • Бял шоколад – 40 гр.
  • Ванилия – 1 бр.

За довършване на крема:

  • Сметана 35% /Б/ – 120 гр.
  • Пудра захар – 30 гр.

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбиваме жълтъците, захарта и нишестето до гъста кремообразна консистенция.
  2. На котлона поставяме в касерола прясното мляко, сметана/А/, ванилията и загряваме докато сместа заври.
  3. При непрекъснато разбиване добавяме врялата течност към жълтъците на много тънка струйка.
  4. Получената смес връщаме в касеролата и варим на слаб огън, като бъркаме постоянно докато кремът се сгъсти.
  5. Изключваме котлона и добавяме маслото и белия шоколад / нарязан на ситно / към крема. Бъркаме до хомогенност.
  6. Полученият крем прехвърляме в студен метален съд, покриваме със стреч фолио, което трябва да е в пълен контакт с крема и прибираме в хладилник да се охлади много добре.
  7. За довършването на крема разбиваме сметана /Б/ с пудрата захар до меки връхчета. Добаваме към сметаната добре охладения крем и разбиваме за кратко.
  8. Разпределяме сместа в купички и прибираме в хладилник.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment