
Хрупкави картофени топчета
Необходими продукти за около 20 топчета:
- Картофи – 1 кг.
- Лук средна глава – 1 бр.
- Сирене – 200 гр.
- Яйце – 1 бр.
- Сол
- Черен пипер
- Копър или чубрица
- Олио за пържене
За панировката:
- Бяло брашно
- Яйца – 2 бр.
- Галета “Панко”
Начин на приготвяне:
- Картофите обелваме и поставяме цели в тенджера с вода на котлона. Варим около 30 минути докато се сварят. Изваждаме от водата и оставяме да изстинат.
- Докато картофите се варят нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио до прозрачност. Отцеждаме лука от олиото и оставяме да изстине.
- Картофите настъргваме на едрото на рендето. Към тях добавяме лука, настърганото сирене, ситно нарязан копър или чубрица, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре сместа и прибираме в хладилник за минимум един час.
- С влажни ръце от студената смес оформяме топчета колкото топка за пинг понг /броят им зависи от големината/.
- Загряваме в тиган олио. Всяко кюфте овалваме в брашно, яйце, панко и пържим в загрялата мазнина до златисто от всички страни страни. Готовите топчета вадим върху домакинска хартия.
- Сервираме с гарнитура по избор, майонезен чеснов сос или дзадзики.

Нека Ви е ДРЪНЧ!