Ястия без месо

Хрупкави картофени топчета

Антоанета Иванова

Необходими продукти за около 20 топчета:

  • Картофи – 1 кг.
  • Лук средна глава – 1 бр.
  • Сирене – 200 гр.
  • Яйце – 1 бр.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър или чубрица
  • Олио за пържене

За панировката:

  • Бяло брашно
  • Яйца – 2 бр.
  • Галета “Панко”

Начин на приготвяне:

  1. Картофите обелваме и поставяме цели в тенджера с вода на котлона. Варим около 30 минути докато се сварят. Изваждаме от водата и оставяме да изстинат.
  2. Докато картофите се варят нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио до прозрачност. Отцеждаме лука от олиото и оставяме да изстине.
  3. Картофите настъргваме на едрото на рендето. Към тях добавяме лука, настърганото сирене, ситно нарязан копър или чубрица, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре сместа и прибираме в хладилник за минимум един час.
  4. С влажни ръце от студената смес оформяме топчета колкото топка за пинг понг /броят им зависи от големината/.
  5. Загряваме в тиган олио. Всяко кюфте овалваме в брашно, яйце, панко и пържим в загрялата мазнина до златисто от всички страни страни. Готовите топчета вадим върху домакинска хартия.
  6. Сервираме с гарнитура по избор, майонезен чеснов сос или дзадзики.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment