Ястия без месо

Ориз с нахут

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Ориз – 300 гр.
  • Лук стар – 1 средна глава
  • Морков – 1 голям
  • Чесън – 2-3 скилидки
  • Нахут от консерва отцеден – 400 гр.
  • Доматено пюре – 2 с.л.
  • Зеленчуков бульон – 750 мл.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио или зехтин
  • Джоджен
  • Магданоз
  • Кайенски пипер /по желание/

Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме лука, моркова и чесъна на ситно.
  2. В загрята мазнина поставяме лука и моркова, и запържваме.
  3. Добавяме ориза и обработваме докато стане стъклен.
  4. След това слагаме чесъна, доматеното пюре и сух джоджен, които запържваме за кратко, и заливаме с горещия зеленчуков бульон. Количеството на бульона зависи от вида ориз. Проверете на опаковката какво е съотношението на ориз/вода.
  5. Добавяме към ястието нахута, овкусяваме със сол и оставяме да ври на тих огън 15 мин.
  6. След изтичане на времето изключваме котлона подправяме с черен пипер, ситно нарязани магданоз и пресен джоджен, кайенския пипер, разбъркваме, похлупваме с капак и оставяме да почине за десет минути.
  7. Сервираме ястието поръсено с пресен магданоз.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment