
Ориз с нахут
Необходими продукти за 4 порции:
- Ориз – 300 гр.
- Лук стар – 1 средна глава
- Морков – 1 голям
- Чесън – 2-3 скилидки
- Нахут от консерва отцеден – 400 гр.
- Доматено пюре – 2 с.л.
- Зеленчуков бульон – 750 мл.
- Сол
- Черен пипер
- Олио или зехтин
- Джоджен
- Магданоз
- Кайенски пипер /по желание/
Начин на приготвяне:
- Нарязваме лука, моркова и чесъна на ситно.
- В загрята мазнина поставяме лука и моркова, и запържваме.
- Добавяме ориза и обработваме докато стане стъклен.
- След това слагаме чесъна, доматеното пюре и сух джоджен, които запържваме за кратко, и заливаме с горещия зеленчуков бульон. Количеството на бульона зависи от вида ориз. Проверете на опаковката какво е съотношението на ориз/вода.
- Добавяме към ястието нахута, овкусяваме със сол и оставяме да ври на тих огън 15 мин.
- След изтичане на времето изключваме котлона подправяме с черен пипер, ситно нарязани магданоз и пресен джоджен, кайенския пипер, разбъркваме, похлупваме с капак и оставяме да почине за десет минути.
- Сервираме ястието поръсено с пресен магданоз.

Нека Ви е ДРЪНЧ!