Десерти

Чийзкейк с ягоди и бял шоколад

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 12 парчета:

  • Бисквити – 300 гр.
  • Масло – 150 гр.
  • Маскарпоне – 500 гр.
  • Заквасена сметана – 250 гр.
  • Бял шоколад – 300 гр.
  • Пудра захар – 150 гр.
  • Ягоди – 300 гр. за сладкото и допълнително за украса
  • Ванилия – 1 бр.
  • Шам фъстък за украса

Начин на приготвяне:

  1. Ягодите пасираме със 100 гр. пудра захар. Прехвърляме в касерола и на котлона. Варим до гъстота на сладко, след което оставяме да изстине. Ако не ви се занимава ползвайте готово сладко, но имайте предвид, че в него захарта е двойно повече.
  2. Натрошаваме бисквитите в блендер, чопър или кой както иска. Трябва да се получат много ситни трохи.
  3. Разтапяме маслото, добаваме го към натрошените бисквити и объркваме добре.
  4. На дъното на форма за торта 26 см., поставяме хартия за печене и изсипваме сместа от бисквити и масло. Притискайки разпределяме равномерно сместа, като в крайщата оставяме малко по висок борд.
  5. Прибираме формата в хладилник.
  6. В купа слагаме маскарпонето, заквасената сметана, останалата пудра захар, ванилията и разбиваме с миксер.
  7. Нарязваме с нож белият шоколад, поставяме го в купа с обло дъно и разтапаме шоколада на водна баня.
  8. Добавяме разтопения шоколад към сместа с маскарпоне и разбиваме за кратко до получаване на гладък крем.
  9. Изваждаме формата за торта от хладилника, разпределяме половината от крема върху бисквитената основа и заглаждаме. Отгоре разпределяме мармалада от ягоди / може да си оставите малко за украса/ и завършваме с останалия крем. Внимавайте, крема стяга бързо, заради изстиването на шоколада. Заглаждаме добре повърхността, покриваме със стреч фолио и в хладилника, поне за 12 часа.
  10. Готовия чийзкейк изваждаме от формата и украсяваме преди сервиране.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment