Патешко магре
Необходими продукти за 2 порции:
- Патешки гърди с кожа – 2 бр.
- Стар лук малка глава – 1/2 бр.
- Портокал – 2 бр.
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- Патешките гърди измиваме, подсушаваме и поставяме на дъска с кожата нагоре.
- С остър нож срязваме кожата на ромбоиди, като внимаваме ножа да стига до месото, но без да го срязва.
3. Поставяме гърдите с кожата надолу в студен тиган на котлона и включваме котлона на малко над средна степен.
4. Когато тигана се загрее, кожата започва да отделя мазнина, която изсипваме в отделен съд.
5. Печем месото и отделяме мазнината, докато кожата стане тъмно златиста, след което обръщаме месото усилваме малко котлона и запечатваме от другата страна.
6. Местим гърдите в предварително загрята фурна на 200 градуса и печем за 7-8 минути за medium. Степента на изпичане трябва да е от rare до най-много medium. Ако препечете месото, ще стане твърдо и жилаво.
7. Готовото магре вадим върху дъска овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме за 5-6 минути да почива.
8. В тиган поставяме част от отделената от месото мазнина и в нея запържваме много ситно нарязания лук.
9. Когато лукът стане златист добавяме сока от портокалите и готвим на среден огън, докато течността се редуцира до гъстотата на сос. Готовия сос претриваме през цедка и овкусяваме със сол и черен пипер. Вместо портокалов сок може да използваме 1 с.л. желе от боровинки разтворено в малко вода.
10. Отпочиналото магре нарязваме и сервираме със соса.
Нека Ви е ДРЪНЧ!