ястия с месо

Патешко магре

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 2 порции:

  • Патешки гърди с кожа – 2 бр.
  • Стар лук малка глава – 1/2 бр.
  • Портокал – 2 бр.
  • Сол
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Патешките гърди измиваме, подсушаваме и поставяме на дъска с кожата нагоре.
  2. С остър нож срязваме кожата на ромбоиди, като внимаваме ножа да стига до месото, но без да го срязва.

3. Поставяме гърдите с кожата надолу в студен тиган на котлона и включваме котлона на малко над средна степен.

4. Когато тигана се загрее, кожата започва да отделя мазнина, която изсипваме в отделен съд.

5. Печем месото и отделяме мазнината, докато кожата стане тъмно златиста, след което обръщаме месото усилваме малко котлона и запечатваме от другата страна.

6. Местим гърдите в предварително загрята фурна на 200 градуса и печем за 7-8 минути за medium. Степента на изпичане трябва да е от rare до най-много medium. Ако препечете месото, ще стане твърдо и жилаво.

7. Готовото магре вадим върху дъска овкусяваме със сол и черен пипер и оставяме за 5-6 минути да почива.

8. В тиган поставяме част от отделената от месото мазнина и в нея запържваме много ситно нарязания лук.

9. Когато лукът стане златист добавяме сока от портокалите и готвим на среден огън, докато течността се редуцира до гъстотата на сос. Готовия сос претриваме през цедка и овкусяваме със сол и черен пипер. Вместо портокалов сок може да използваме 1 с.л. желе от боровинки разтворено в малко вода.

10. Отпочиналото магре нарязваме и сервираме със соса.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment