Ястия без месо

Ориз със зеленчуци

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Ориз – 300 гр.
  • Лук стар – 1/2 от средна глава
  • Лук пресен – 1 връзка
  • Глава целина – 2 с.л.
  • Спанак – 200 гр.
  • Морков – 1 голям
  • Чушка – 1 бр.
  • Тиквичка – 1 бр.
  • Чесън – 2-3 скилидки
  • Доматено пюре – 1 с.л.
  • Зеленчуков бульон – 750 мл.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Олио или зехтин
  • Мащерка
  • Чубрица
  • Магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Нарязваме лука и чесъна на ситно,спанака на лентички, а моркова, тиквичката и чушката на кубчета. Целината настъргваме.
  2. В загрята мазнина поставяме всички зеленчуци без чесъна и спанака, и запържваме.
  3. Добавяме ориза и обработваме докато стане стъклен.
  4. След това слагаме чесъна, доматеното пюре, мащерката и чубрицата, които запържваме за кратко, и заливаме с горещия зеленчуков бульон. Количеството на бульона зависи от вида ориз. Проверете на опаковката какво е съотношението на ориз/вода.
  5. Добавяме към ястието спанака, овкусяваме със сол и оставяме да ври на тих огън 15 мин.
  6. След изтичане на времето изключваме котлона подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз, разбъркваме, похлупваме с капак и оставяме да почине за десет минути.
  7. Ориза може да сервираме с добавка кисело мляко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment