Десерти

Чиизкейк с тиква и шоколад

Антоанета Иванова

Необходими продукти за форма 22 см:

За блата:

  • Какаови бисквити – 300 гр.
  • Масло – 100 гр.
  • Яйце L размер – 1 бр.
  • Смляно кафе – 3 с.л.

За пълнежа:

  • Крем сирене – 300 гр.
  • Маскарпоне – 250 гр.
  • Заквасена сметана – 160 гр.
  • Захар – 300 гр.
  • Яйца L размер – 4 бр.
  • Тиква изчистена – 500 гр.
  • Ванилия – 1 бр.

За глазурата:

  • Млечен шоколад – 100 гр.
  • Масло – 20 гр.

Начин на приготвяне:

  1. В гореща вода слагаме тиквата и варим около 15-20 минути до пълното сваряване.
  2. Готовата тиква отцеждаме, пасираме, прекарваме през цедка и оставяме да изстива.
  3. Бисквитите натрошаваме на пясък, добавяме яйцето, кафето и заливаме с разтопеното масло. Омесваме хубаво с ръце до еднородна смес и разпределяме на дъното на формата, като притискаме хубаво. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 10 минути. Оставяме настрана да поизстине.
  4. Маскарпонето, крем сиренето,сметаната и захарта разбиваме на крем. Добавяме при непракъснато разбиване яйцата едно по едно, накрая ванилията и доразбиваме до гладък крем.
  5. Към готовия крем прибавяме тиквеното пюре и разбъркваме добре с шпатула.
  6. Поставяме готовия крем върху изпечената основа и печем на 170 градуса без вентилатор за 70 минути.
  7. Готовия чиизкейк охлаждаме във формата на стайна темперутура, след което прибираме в хладилник за няколко часа.
  8. За глазурата разтапяме шоколада на водна баня и добаваме мекото масло, бъркаме до хомогенност. Вадим от формата и заливаме изстудения чиизкейк с глазурата като разнасяме равномерно и заглаждаме. Прибираме отново в хладилник.
  9. Може да се украси с ядки, стафиди, карамелизирана тиква или кой както реши.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment