Чиизкейк с тиква и шоколад
Необходими продукти за форма 22 см:
За блата:
- Какаови бисквити – 300 гр.
- Масло – 100 гр.
- Яйце L размер – 1 бр.
- Смляно кафе – 3 с.л.
За пълнежа:
- Крем сирене – 300 гр.
- Маскарпоне – 250 гр.
- Заквасена сметана – 160 гр.
- Захар – 300 гр.
- Яйца L размер – 4 бр.
- Тиква изчистена – 500 гр.
- Ванилия – 1 бр.
За глазурата:
- Млечен шоколад – 100 гр.
- Масло – 20 гр.
Начин на приготвяне:
- В гореща вода слагаме тиквата и варим около 15-20 минути до пълното сваряване.
- Готовата тиква отцеждаме, пасираме, прекарваме през цедка и оставяме да изстива.
- Бисквитите натрошаваме на пясък, добавяме яйцето, кафето и заливаме с разтопеното масло. Омесваме хубаво с ръце до еднородна смес и разпределяме на дъното на формата, като притискаме хубаво. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 10 минути. Оставяме настрана да поизстине.
- Маскарпонето, крем сиренето,сметаната и захарта разбиваме на крем. Добавяме при непракъснато разбиване яйцата едно по едно, накрая ванилията и доразбиваме до гладък крем.
- Към готовия крем прибавяме тиквеното пюре и разбъркваме добре с шпатула.
- Поставяме готовия крем върху изпечената основа и печем на 170 градуса без вентилатор за 70 минути.
- Готовия чиизкейк охлаждаме във формата на стайна темперутура, след което прибираме в хладилник за няколко часа.
- За глазурата разтапяме шоколада на водна баня и добаваме мекото масло, бъркаме до хомогенност. Вадим от формата и заливаме изстудения чиизкейк с глазурата като разнасяме равномерно и заглаждаме. Прибираме отново в хладилник.
- Може да се украси с ядки, стафиди, карамелизирана тиква или кой както реши.
Нека Ви е ДРЪНЧ!