Шафранов ориз със скариди
Необходими продукти за 4 порции:
- Кралски или тигрови скариди пресни – 20 бр.
- Ориз “Жасмин” – 200 гр.
- Бульон от скариди – 400 гр.
- Голяма глава лук – 1/2 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Паста Хариса – 1/2 ч.л.
- Шафран – 1 щипка
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин
- Пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Шафрана поставяме върху кубче лед в купучка и оставяме докато ледът се разтопи, така освобождаваме аромата.
- От почистените скариди отделяме 4 или 8 бр. цели, а другите нарязваме на кубчета.
- В зехтин запържваме лука, добавяме добре измития ориз и пържим няколко минути, докато ориза стане стъклен.
- Слагаме пресования чесън, пастата “Хариса” , разбъркваме добре и заливаме с горещия бульон. Подправяме със сол и варим на тих огън 17 минути.
- След изтичане на минутите на ориза, добавяме нарязаните и целите скариди, водата с шафрана, черен пипер и ситно нарязан кориандър, разбъркваме добре.
- Варим още 3 минути, след което махаме съда от котлона, покриваме с кърпа, поставяме капака и оставяме за 10 минути.
- Сервираме, като украсяваме порциите с целите скариди, които сме изкарали от ястието.
Нека Ви е ДРЪНЧ!