Основни

Шафранов ориз със скариди

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Кралски или тигрови скариди пресни – 20 бр.
  • Ориз “Жасмин” – 200 гр.
  • Бульон от скариди – 400 гр.
  • Голяма глава лук – 1/2 бр.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Паста Хариса – 1/2 ч.л.
  • Шафран – 1 щипка
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • Пресен кориандър

Начин на приготвяне:

  1. Шафрана поставяме върху кубче лед в купучка и оставяме докато ледът се разтопи, така освобождаваме аромата.
  2. От почистените скариди отделяме 4 или 8 бр. цели, а другите нарязваме на кубчета.
  3. В зехтин запържваме лука, добавяме добре измития ориз и пържим няколко минути, докато ориза стане стъклен.
  4. Слагаме пресования чесън, пастата “Хариса” , разбъркваме добре и заливаме с горещия бульон. Подправяме със сол и варим на тих огън 17 минути.
  5. След изтичане на минутите на ориза, добавяме нарязаните и целите скариди, водата с шафрана, черен пипер и ситно нарязан кориандър, разбъркваме добре.
  6. Варим още 3 минути, след което махаме съда от котлона, покриваме с кърпа, поставяме капака и оставяме за 10 минути.
  7. Сервираме, като украсяваме порциите с целите скариди, които сме изкарали от ястието.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment