Яхния с тиква и нахут
Необходими продукти:
- Месестата част на 1 тиква цигулка – около 700 гр.
- Гъби – 200 гр.
- Стар лук – 2 глави
- Червена капия – 2 бр.
- Чесън – 4 скилидки
- Маслини без костилка – 100 гр.
- Нахут от консерва – 250 гр.
- Домати консерва – 400 гр.
- Оцет – 1 с.л.
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин или олио – 4-5 с.л.
- Мащерка
- Магданоз
Начин на приготвяне:
- Измиваме тиквата, разполовяваме я по дължина и поставяме във тава. Поръсваме с малко сол и зехтин и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
- Избираме голям тиган или съд, който можем да вкараме във фурната.
- Гъбите нарязани на шайби слагаме в сухия загрят съд за 10 минути, като переодично разбъркваме.
- След като гъбите се зачервят, добавяме лука и чушките нарязани на полумесеци. Разбъркваме и задушаваме под капак за кратко.
- Към зеленчуците в съда прибавяме зехтин, мащерка, нарязаните маслини, пресования чесън и овкусяваме със сол и оцет. Отново задушаваме под капак.
- Когато зеленчуците омекнат слагаме доматите от консерва, вода колкото поема кутията от домати и нахута заедно със течността от консервата му. След като сместа заври сваляме от котлона.
- Полуизпечената тиквата обелваме и както са цели парчетата ги поставяме върху яхнията.
- Поставяме съда с ястието във фурната и печем на 180 градуса за 90 минути.
- Готовата яхния вадим от фурната, раздробяваме с лъжица тиквата на едри парчета и доовкусяваме със сол /ако е необходимо/, черен пипер и магданоз.
- Може да сервираме като самостоятелно ястие, но също така върху пилаф или върху картофено пюре.
Тази яхния, може да се замрази във фризер, това не се отразява на вкуса й.
Нека Ви е ДРЪНЧ!