Пюре от земна ябълка – гулия
Необходими продукти:
- Земна ябълка – 500 гр.
- Масло – 100 гр.
- Зеленчуков бульон или вода – 200 мл.
- Сол
- Лимонов сок
- Мащерка
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- Накисваме гулията във вода за 15-20 минути и измиваме на течаща вода с четка.
- Обелваме и нарязваме на ситни и тънки парченца.
- В касерола поставяме нарязаната гулия, зеленчуковия бульон, сол и щипка мащерка, похлупваме и поставяме на котлона.
- Когато заври намаляваме котлона и варим под капак 20 – 30 мин. или до пълно сваряване. Времето зависи от това колко едро сме нарязали зеленчука.
- В кана на пасатор или блендер прехвърляме отцедения зеленчук и половината от течността и пасираме до гладкост. Докато пасираме добавяме на порции разтопеното масло. Регулираме гъстотата с добаване на части от останалата в касеролата течност.
- Доовкусяваме със сол и черен пипер. Лимоновия сок добавяме по малко, разбъркваме и опитваме, докато достигнем нашия личен баланс между сладостта на гулията и киселината на лимона.
- Пюрето от гулия е прекрасна полезна и нискокалорична гарнитура.
Нека Ви е ДРЪНЧ!