Десерти

Торта “Павлова”

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Белтъци – 6 бр.
  • Захар – 300 гр.
  • Оцет – 1 и 1/2 ч.л.
  • Царевично нишесте – 1 ч.л.
  • Сметана – 500 гр.
  • Захар за сметаната – 50 гр.
  • Плодове – 500 гр. по избор

Начин на приготвяне:

  1. Започваме да разбиваме белтъците. Добавяме на няколко пъти захарта, при непрекъснато разбиване и бием, докато получим твърди връхчета.
  2. Нишестето и оцета разбъркваме на каша и прибавяме към твърдите белтъци, като разбиваме още малко с миксера.
  3. В тава застлана с хартия за печене оформяме основата от белтъци. С лъжица прехвърляме белтъците в тавата на топка и оформяме кладенче в средата. От сместа може да направим 1 торта или няколко малки.

4. Сушим в предварително загрята фурна, на 120-130 градуса, за 90 мин. или докато основата се отлепи от хартията за печене. След изваждането от фурната прехвърляме в/у поднос и оставяме да изстине на стайна температура. Основата за тази торта може да приготвим няколко дни по-рано и да съхраняваме на хладно.

5. Преди сервиране, разбиваме 500 гр. сметана / аз лично предпочитам заквасена / с 50 гр. захар, до пухкава смес. Поставяме сметаната в кладенчето на основата като правим купол.

6. Върху сметаната нареждаме почистени и нарязани плодове по избор.

Съвет: Винаги гарнирайте тортата до 1 час преди сервиране, защото когато престои, сметаната и плодовете оводняват белтъчния блат.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment