
Торта “Павлова”
Необходими продукти:
- Белтъци – 6 бр.
- Захар – 300 гр.
- Оцет – 1 и 1/2 ч.л.
- Царевично нишесте – 1 ч.л.
- Сметана – 500 гр.
- Захар за сметаната – 50 гр.
- Плодове – 500 гр. по избор
Начин на приготвяне:
- Започваме да разбиваме белтъците. Добавяме на няколко пъти захарта, при непрекъснато разбиване и бием, докато получим твърди връхчета.
- Нишестето и оцета разбъркваме на каша и прибавяме към твърдите белтъци, като разбиваме още малко с миксера.
- В тава застлана с хартия за печене оформяме основата от белтъци. С лъжица прехвърляме белтъците в тавата на топка и оформяме кладенче в средата. От сместа може да направим 1 торта или няколко малки.


4. Сушим в предварително загрята фурна, на 120-130 градуса, за 90 мин. или докато основата се отлепи от хартията за печене. След изваждането от фурната прехвърляме в/у поднос и оставяме да изстине на стайна температура. Основата за тази торта може да приготвим няколко дни по-рано и да съхраняваме на хладно.
5. Преди сервиране, разбиваме 500 гр. сметана / аз лично предпочитам заквасена / с 50 гр. захар, до пухкава смес. Поставяме сметаната в кладенчето на основата като правим купол.
6. Върху сметаната нареждаме почистени и нарязани плодове по избор.
Съвет: Винаги гарнирайте тортата до 1 час преди сервиране, защото когато престои, сметаната и плодовете оводняват белтъчния блат.


Нека Ви е ДРЪНЧ!