Торта “Мая”
Необходими продукти:
За блата:
- Яйца – 4 бр.
- Захар – 190 гр.
- Олио – 80 мл.
- Прясно мляко – 150 мл.
- Брашно – 120 гр.
- Какао – 30 гр.
- Бакпулвер – 1 бр.
- Лимонов сок – 1 ч.л.
- Ванилия – 1 бр.
- Щипка сол
За крема:
- Маскарпоне – 500 гр.
- Заквасена сметана – 250 гр.
- Бял шоколад – 300 гр.
- Пудра захар – 50 гр.
- Ванилия – 1 бр.
За глазурата:
- Бял шоколад – 200 гр.
- Прясно мляко – 3 с.л.
Начин на приготвяне:
- Първо започваме да приготвяме блата.
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Жълтъците разбиваме с 90 грама захар на пяна. При непрекъснато разбиване добавяме прясното мляко, олиото и накрая пресятата смес от брашно, какао, бакпулвер, ванилия и сол.
- Отделно разбиваме на сняг белтъците с лимоновия сок и 100 гр. захар.
- Към сместа от жълтъци на порции добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула.
- Готовата смес поставяме във форма 24 см., на която сме застлали дъното с хартия за печене.
- Печем в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 40-50 минути. изпичането проверяваме с клечка.
- Изваждаме блата и оставяме да изстине във формата. Може да надупим формата върху три купички.
- Изстиналия блат освобождаваме от формата и нарязваме на три по-тънки блата / може и на два/
- Приготвяме крема, като разбиваме маскарпонето, заквасената сметана, захарта и ванилията.
- Добавяме към тях разтопения на водна баня шоколад и разбъркваме добре.
- Върху поднос поставяме ринга от формата в която сме пекли. Слагаме първия блат, отгоре крем и така редим като завършваме с крем, който заглаждаме много добре.
- Прибираме тортата в хладилник.
- Няколко часа преди сервиране приготвяме шоколадовата глазура, като разтапяме на водна баня белия шоколад и добавяме към него млякото.
- Махаме ринга на тортата и заливаме с шоколадовата глазура, като може да я оставите да се стече по страните на тортата. Украсяваме тортата по собствена фантазия.
- Сервираме добре охладена.
Нека Ви е ДРЪНЧ!