Десерти

Торта “Мая”

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

За блата:

  • Яйца – 4 бр.
  • Захар – 190 гр.
  • Олио – 80 мл.
  • Прясно мляко – 150 мл.
  • Брашно – 120 гр.
  • Какао – 30 гр.
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Лимонов сок – 1 ч.л.
  • Ванилия – 1 бр.
  • Щипка сол

За крема:

  • Маскарпоне – 500 гр.
  • Заквасена сметана – 250 гр.
  • Бял шоколад – 300 гр.
  • Пудра захар – 50 гр.
  • Ванилия – 1 бр.

За глазурата:

  • Бял шоколад – 200 гр.
  • Прясно мляко – 3 с.л.

Начин на приготвяне:

  1. Първо започваме да приготвяме блата.
  2. Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  3. Жълтъците разбиваме с 90 грама захар на пяна. При непрекъснато разбиване добавяме прясното мляко, олиото и накрая пресятата смес от брашно, какао, бакпулвер, ванилия и сол.
  4. Отделно разбиваме на сняг белтъците с лимоновия сок и 100 гр. захар.
  5. Към сместа от жълтъци на порции добавяме разбитите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула.
  6. Готовата смес поставяме във форма 24 см., на която сме застлали дъното с хартия за печене.
  7. Печем в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 40-50 минути. изпичането проверяваме с клечка.
  8. Изваждаме блата и оставяме да изстине във формата. Може да надупим формата върху три купички.
  9. Изстиналия блат освобождаваме от формата и нарязваме на три по-тънки блата / може и на два/
  10. Приготвяме крема, като разбиваме маскарпонето, заквасената сметана, захарта и ванилията.
  11. Добавяме към тях разтопения на водна баня шоколад и разбъркваме добре.
  12. Върху поднос поставяме ринга от формата в която сме пекли. Слагаме първия блат, отгоре крем и така редим като завършваме с крем, който заглаждаме много добре.
  13. Прибираме тортата в хладилник.
  14. Няколко часа преди сервиране приготвяме шоколадовата глазура, като разтапяме на водна баня белия шоколад и добавяме към него млякото.
  15. Махаме ринга на тортата и заливаме с шоколадовата глазура, като може да я оставите да се стече по страните на тортата. Украсяваме тортата по собствена фантазия.
  16. Сервираме добре охладена.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment