Мусака
Необходими продукти за 6 порции:
- Кайма смес – 500 гр.
- Картофи – 500 гр.
- Лук средна глава – 1 бр.
- Морков среден – 1 бр.
- Домати консерва – 250 гр.
- Червен пипер – 1 ч.л.
- Сол
- Черен пипер
- Чубрица
- Олио
За заливката:
- Яйца – 2 бр.
- Кисело мляко – 500 гр.
- Сол
Начин на приготвяне:
- Каймата омесваме хубаво с малко вода, за да може по-късно да се раздроби добре.
- Лука нарязваме на ситно, а моркова настъргваме.
- В загрято олио запържваме лука и моркова. Намаляме котлона, добавяме каймата и я раздробяваме на ситни парченца. усилваме котлона и запържваме каймата.
- Слагаме червения пипер, доматите и овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Оставяме да поври около 5 минути и изключваме котлона.
- Обелваме и измиваме картофите и ги нарязваме на кубчета около 1 см.
6. Изсипваме сместа с кайма при картофите, добавяме малко вода, объркваме добре и ако има нужда доовкусяваме със сол.
7. Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 35-40 минути / или докато мусаката остане на мазнина/.
8. От продуктите за заливка приготвяме пухкава заливка и покриваме с нея мусаката. Връщаме във фурната и запичаме заливката до златисто.
9. Сервираме с кисело мляко.
Нека Ви е ДРЪНЧ!