ястия с месо

Мусака

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6 порции:

  • Кайма смес – 500 гр.
  • Картофи – 500 гр.
  • Лук средна глава – 1 бр.
  • Морков среден – 1 бр.
  • Домати консерва – 250 гр.
  • Червен пипер – 1 ч.л.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Чубрица
  • Олио

За заливката:

  • Яйца – 2 бр.
  • Кисело мляко – 500 гр.
  • Сол

Начин на приготвяне:

  1. Каймата омесваме хубаво с малко вода, за да може по-късно да се раздроби добре.
  2. Лука нарязваме на ситно, а моркова настъргваме.
  3. В загрято олио запържваме лука и моркова. Намаляме котлона, добавяме каймата и я раздробяваме на ситни парченца. усилваме котлона и запържваме каймата.
  4. Слагаме червения пипер, доматите и овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Оставяме да поври около 5 минути и изключваме котлона.
  5. Обелваме и измиваме картофите и ги нарязваме на кубчета около 1 см.

6. Изсипваме сместа с кайма при картофите, добавяме малко вода, объркваме добре и ако има нужда доовкусяваме със сол.

7. Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса за 35-40 минути / или докато мусаката остане на мазнина/.

8. От продуктите за заливка приготвяме пухкава заливка и покриваме с нея мусаката. Връщаме във фурната и запичаме заливката до златисто.

9. Сервираме с кисело мляко.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment