Тира-ми-су
Необходими продукти за 12 порции:
- Бишкоти – 400 гр.
- Яйца – 4 бр.
- Маскарпоне – 500 гр.
- Захар – 100 гр.
- Сварено кафе – 300 мл.
- Ликьор – 25 мл.
- Захар за кафето – 3 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Сваряваме кафето в кафеварка или правим еспресо, подслаждаме с 3 ч.л. захар, добавяме ликьора и оставяме да изстине.
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Белтъците с 50 гр. захар разбиваме на сняг.
- Жълтъците с останалата захар разбиваме докато удвоят обема си, добавяме маскарпонето и продължаваме разбиването до получаване на пухкав крем.
- Добавяме разбитите белтъци на няколко пъти към яйчения крем, като разбъркваме внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците.
- Вземаме съд в който ще редим Тирамисуто / най-добре е правоъгълна тава с висок борд/. Топваме за 1 секунда всяка бишкота в изстиналото кафе и редим първия ред на дъното на тавата. Отгоре поставяме половината от крема, разпределяме равномерно и заглаждаме. Останалите бишкоти редим като втори ред върху крема, като всяка от тях е топната в кафето. Завършваме с останалия крем.
- Прибираме тавата в хладилник. Десерта трябва да се охлажда поне една вечер.
- Сервираме поръсено с натурално какао.
Нека Ви е ДРЪНЧ!