Десерти

Крем Карамел

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 10 порции:

  • Яйца L размер – 8 бр.
  • Прясно мляко – 1 л.
  • Захар – 400 гр.
  • Ванилия – 1 бр.

Начин на приготвяне:

  1. Затопляме прясното мляко.
  2. В купа разбиваме яйцата с 240 гр. от захарта.
  3. Добавяме млякото и ванилията и продължаваме да разбиваме до хомогенност.
  4. Оставяме готовата смес да почива и през това време ще приготвим карамела.
  5. В касерола сипваме останалата захар и поставяме на котлона, на средна температура, без да бъркаме. Когато захарта започне да се разтапя, разбъркваме само с разклащане на касеролата и държим на котлона докато се получи хубав карамелен цвят. Внимавайте да не прегорите карамела.
  6. Готовия карамел разсипваме по предварително поставените в тава съдове, в които ще печем крема.
  7. Отгоре наливаме прецедената яйчена смес.

8. В тавата наливаме студена вода, до половината на съдовете в които печем крема.

9. Поставяме тавата в предварително загрята фурна, на 150 градуса, на долен и горен реотан и печем за 40 минути. По време на печенето следим водата да не завира, за да не се получат шупли в консистенцията на крема. Ако видите, че водата ще заври, долейте малко студена или пуснете няколко бучки лед.

10. След изтичане на времето, включете фурната само на горен реотан и запечете крема.

11. Изваждаме запечения крем от водната баня и оставяме да изстива на стайна температура.

12. Когато крема изстине, прибираме в хладилник.

13. Сервираме крема охладен, като може да го гарнираме със сладолед.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment