Крем Карамел
Необходими продукти за 10 порции:
- Яйца L размер – 8 бр.
- Прясно мляко – 1 л.
- Захар – 400 гр.
- Ванилия – 1 бр.
Начин на приготвяне:
- Затопляме прясното мляко.
- В купа разбиваме яйцата с 240 гр. от захарта.
- Добавяме млякото и ванилията и продължаваме да разбиваме до хомогенност.
- Оставяме готовата смес да почива и през това време ще приготвим карамела.
- В касерола сипваме останалата захар и поставяме на котлона, на средна температура, без да бъркаме. Когато захарта започне да се разтапя, разбъркваме само с разклащане на касеролата и държим на котлона докато се получи хубав карамелен цвят. Внимавайте да не прегорите карамела.
- Готовия карамел разсипваме по предварително поставените в тава съдове, в които ще печем крема.
- Отгоре наливаме прецедената яйчена смес.
8. В тавата наливаме студена вода, до половината на съдовете в които печем крема.
9. Поставяме тавата в предварително загрята фурна, на 150 градуса, на долен и горен реотан и печем за 40 минути. По време на печенето следим водата да не завира, за да не се получат шупли в консистенцията на крема. Ако видите, че водата ще заври, долейте малко студена или пуснете няколко бучки лед.
10. След изтичане на времето, включете фурната само на горен реотан и запечете крема.
11. Изваждаме запечения крем от водната баня и оставяме да изстива на стайна температура.
12. Когато крема изстине, прибираме в хладилник.
13. Сервираме крема охладен, като може да го гарнираме със сладолед.
Нека Ви е ДРЪНЧ!