
Свежа салата от зелен боб
Необходими продукти:
- Зелен боб – 300 гр.
- Червена чушка – 1 бр.
- Домат – 1 бр.
- Фета сирене – 100 гр.
- Магданоз
За дресинга:
- Зехтин – 3 с.л.
- Бял винен оцет – 2 с.л.
- Чесън 1-2 скилидки
- Пресен магданоз – 1/2 с.л.
- Сух риган – 1/4 с.л.
- Дижонска горчица 1/2 ч.л.
- Сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
- В малка купичка се приготвя дресинга, като се смесват всички продукти – зехтина, оцета, накълцания чесън, горчицата и подправките. Дресингът се оставя, за да може да се овкуси.
- Дръжките на зеления боб се изрязват и се нарязва на едри парчета, след което бобът се бланшира. Технологията на бланширане е следната: първоначално в тенджера се сипва вода и се слага на котлона, за да заври. Във врящата вода се слага зеления боб. Вари се 3-5 минути, след което врялата вода се излива и бобът се поставя в купа с ледана вода и лед. Така се спира процеса на готвене и бобът остава хрупкав и с приятен зелен цвят.

3. Чушката и доматът се нарязват на ситно.

4. Бобът, чушката и доматът се смесват в купа, заливат се с дресинга и се добавя сиренето фета и пресния магданоз.

Нека Ви е ДРЪНЧ!