Пълнени чушки
Всеки ги приготвя по различен начин, аз ще представя моя 🙂 .
Необходими продукти:
- Големи камби – 6 бр. или Капия – 8 бр.
- Кайма – 500 гр.
- Ориз – 200 гр.
- Лук малка глава – 1 бр.
- Морков среден – 1 бр.
- Домати настъргани или сок – 250 мл.
- Чесън – 2 скилидки
- Олио
- Червен пипер – 1 ч.л.
- Сол
- Черен пипер
- Копър – 1/2 връзка
- Магданоз – 1/2 връзка
- За студена застройка тук
Начин на приготвяне:
- Каймата омесваме с малко вода, за да може после да я раздробим по-лесно.
- Лука нарязваме на ситно, моркова настъргваме, а чесъна пресоваме.
- В съд загряваме олиото и добавяме лука и моркова. Запържваме до златисто. Слагаме ориза и обработваме докато стане прозрачен.
- Поставяме каймата при ориза и зеленчуците и раздробяваме на ситни трохи. Когато каймата промени цвета си, добавяме червения пипер, разбъркаваме и сипваме доматите.
- Изчакваме да се изпари водата от доматите и овкусяваме със сол, черен пипер и пресования чесън.
- Наливаме 200 мл. вода, разбъркаваме и оставяме да ври.
- Когато оризът е поел 1/2 от водата, слагаме ситно нарязаните копър и магданоз, разбъркваме, похлупваме с капак и изключваме котлона. Оставяме така за 15-20 минути.
- Почистваме чушките от дръжките и ги измиваме.
- Пълним чушките с готовата смес и подреждаме в тава.
- Заливаме с вода. Водата трябва да покрива около 2/3 от чушките.
- Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса с вентилатор около 40-45 минути, като от време на време поливаме чушките със соса.
- Когато са готови, изключваме фурната, изцеждаме останалия в тавата сос и го застройваме със студена застройка.
- Връщаме застроения сос в тавата при чушките и оставяме в изключената фурна до сервиране.
Нека Ви е ДРЪНЧ!