ястия с месо

Пълнени чушки

Антоанета Иванова

Всеки ги приготвя по различен начин, аз ще представя моя 🙂 .

Необходими продукти:

  • Големи камби – 6 бр. или Капия – 8 бр.
  • Кайма – 500 гр.
  • Ориз – 200 гр.
  • Лук малка глава – 1 бр.
  • Морков среден – 1 бр.
  • Домати настъргани или сок – 250 мл.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Олио
  • Червен пипер – 1 ч.л.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър – 1/2 връзка
  • Магданоз – 1/2 връзка
  • За студена застройка тук

Начин на приготвяне:

  1. Каймата омесваме с малко вода, за да може после да я раздробим по-лесно.
  2. Лука нарязваме на ситно, моркова настъргваме, а чесъна пресоваме.
  3. В съд загряваме олиото и добавяме лука и моркова. Запържваме до златисто. Слагаме ориза и обработваме докато стане прозрачен.
  4. Поставяме каймата при ориза и зеленчуците и раздробяваме на ситни трохи. Когато каймата промени цвета си, добавяме червения пипер, разбъркаваме и сипваме доматите.
  5. Изчакваме да се изпари водата от доматите и овкусяваме със сол, черен пипер и пресования чесън.
  6. Наливаме 200 мл. вода, разбъркаваме и оставяме да ври.
  7. Когато оризът е поел 1/2 от водата, слагаме ситно нарязаните копър и магданоз, разбъркваме, похлупваме с капак и изключваме котлона. Оставяме така за 15-20 минути.
  8. Почистваме чушките от дръжките и ги измиваме.
  9. Пълним чушките с готовата смес и подреждаме в тава.
  10. Заливаме с вода. Водата трябва да покрива около 2/3 от чушките.
  11. Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса с вентилатор около 40-45 минути, като от време на време поливаме чушките със соса.
  12. Когато са готови, изключваме фурната, изцеждаме останалия в тавата сос и го застройваме със студена застройка.
  13. Връщаме застроения сос в тавата при чушките и оставяме в изключената фурна до сервиране.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment