Френски петлета с билково масло
Необходими продукти за 4 порции:
- Френски петлета – 2 бр.
- Масло на стайна температура – 125 гр.
- Бяло вино – 50 мл.
- Вода – 50 мл.
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка
- Див лук
Начин на приготвяне:
- Към мекото масло добавяме сол, черен пипер, прясна мащерка и нарязан на ситно див лук. С вилица объркваме добре маслото.
2. Измиваме петлетата и ги срязваме през гърба по дължина.
3. С пръсти леко отлепяме кожата на петлетата от бялото месо, подпъхваме ръката и отлепяме цялата кожа, да се получи джоб чак до горната част. Пълним получения джоб с билково масло, като го разпределяме с пръсти и нежно втриваме в месото.
4. Повтаряме същата процедура с бутчетата, като отлепяме кожата от към срязаната страна.
5. С маслото, което остава натриваме хубаво петлетата отвън. Поставяме ги в тавата за печене и прибираме в хладилник за 20-30 минути, да стегне маслото.
6. Преди да сложим във фурната, добавяме виното и водата, и покриваме тавата с алуминиево фолио.
7. Печем в предварително загрята фурна, на 220 градуса за 20 минути, след което отстраняваме фолиото и продължаваме печенето на 180 градуса, за около 40 минути.
6. Сервираме половин петле в порция с подходяща гарнитура. В случая аз сервирах с печени зеленчуци и пюре от кестени.
Нека Ви е ДРЪНЧ!