ястия с месо

Френски петлета с билково масло

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Френски петлета – 2 бр.
  • Масло на стайна температура – 125 гр.
  • Бяло вино – 50 мл.
  • Вода – 50 мл.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мащерка
  • Див лук

Начин на приготвяне:

  1. Към мекото масло добавяме сол, черен пипер, прясна мащерка и нарязан на ситно див лук. С вилица объркваме добре маслото.

2. Измиваме петлетата и ги срязваме през гърба по дължина.

3. С пръсти леко отлепяме кожата на петлетата от бялото месо, подпъхваме ръката и отлепяме цялата кожа, да се получи джоб чак до горната част. Пълним получения джоб с билково масло, като го разпределяме с пръсти и нежно втриваме в месото.

4. Повтаряме същата процедура с бутчетата, като отлепяме кожата от към срязаната страна.

5. С маслото, което остава натриваме хубаво петлетата отвън. Поставяме ги в тавата за печене и прибираме в хладилник за 20-30 минути, да стегне маслото.

6. Преди да сложим във фурната, добавяме виното и водата, и покриваме тавата с алуминиево фолио.

7. Печем в предварително загрята фурна, на 220 градуса за 20 минути, след което отстраняваме фолиото и продължаваме печенето на 180 градуса, за около 40 минути.

6. Сервираме половин петле в порция с подходяща гарнитура. В случая аз сервирах с печени зеленчуци и пюре от кестени.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment