Селски хляб без месене
Този хляб се пече в съд с капак. За целта може да използвате чугунена тенджера, глинен съд или всяка друга тенджера, която може да се сложи във фурна.
Необходими продукти:
- Брашно – 500 гр.
- Хладка вода – 380 мл.
- Мая – 1/2 кубче прясна или 10 гр. суха
- Захар – 1 с.л.
- Сол – 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
- В купичка слагаме маята и захарта, и ги заливаме с хладката вода. Аз винаги го правя, без значение с каква мая работя. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.
- В голяма купа смесваме брашното със солта. Правим кладенче в което изсипваме активираната мая.
3. Разбъркваме добре със силиконова шпатула до получаването на лепкаво тесто.
4. Покриваме купата със стреч фолио, завиваме я и оставяме на топло да втасва. Продължителноста на втасването е около 2 часа, зависи от околната температура.
5. Втасалото тесто изсипваме върху набрашнена повърхност и с намазнени или набрашнени ръце оформяме кръгла форма, като прибираме крайщата на тестото към центъра. Обръщаме хляба и покриваме със съда в който е бил за още 30 минути.
6. Поставяме съда в който ще печем хляба / в моя случай чугуненена тенджера/ заедно с капака във фурната и включваме да загрява на 240 градуса. Държим тенджерата във фурната, докато минат 30-те минути на тестото.
7. След изтичането на 30-те минути, махаме купата от тестото и с шпатула за тесто събираме малко топката от всички страни. Прехвърляме в горещата тенджера, правим 3 разреза и похлупваме с капака.
8. Печем на 230 градуса, за 30 минути без да махаме капака. След това, махаме капака и допичаме за още 10 минути.
9. Готовият хляб вадим да изстива върху решетка.
Нека Ви е ДРЪНЧ!