Тестени

Селски хляб без месене

Антоанета Иванова

Този хляб се пече в съд с капак. За целта може да използвате чугунена тенджера, глинен съд или всяка друга тенджера, която може да се сложи във фурна.

Необходими продукти:

  • Брашно – 500 гр.
  • Хладка вода – 380 мл.
  • Мая – 1/2 кубче прясна или 10 гр. суха
  • Захар – 1 с.л.
  • Сол – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

  1. В купичка слагаме маята и захарта, и ги заливаме с хладката вода. Аз винаги го правя, без значение с каква мая работя. Разбъркваме добре и оставяме маята да се активира.
  2. В голяма купа смесваме брашното със солта. Правим кладенче в което изсипваме активираната мая.

3. Разбъркваме добре със силиконова шпатула до получаването на лепкаво тесто.

4. Покриваме купата със стреч фолио, завиваме я и оставяме на топло да втасва. Продължителноста на втасването е около 2 часа, зависи от околната температура.

5. Втасалото тесто изсипваме върху набрашнена повърхност и с намазнени или набрашнени ръце оформяме кръгла форма, като прибираме крайщата на тестото към центъра. Обръщаме хляба и покриваме със съда в който е бил за още 30 минути.

6. Поставяме съда в който ще печем хляба / в моя случай чугуненена тенджера/ заедно с капака във фурната и включваме да загрява на 240 градуса. Държим тенджерата във фурната, докато минат 30-те минути на тестото.

7. След изтичането на 30-те минути, махаме купата от тестото и с шпатула за тесто събираме малко топката от всички страни. Прехвърляме в горещата тенджера, правим 3 разреза и похлупваме с капака.

8. Печем на 230 градуса, за 30 минути без да махаме капака. След това, махаме капака и допичаме за още 10 минути.

9. Готовият хляб вадим да изстива върху решетка.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment