Сосове

Сос Бешамел

Антоанета Иванова

Сосът Бешамел е основен млечен сос и съставка на много ястия. Има три разновидности според това за какво го използваме, и два начина на готвене.

При класическия начин на готвене, сосът се вари на бавен огън около 30-40 минути. При съвременния се вари на силен огън около 6-7 минути.

Предупреждение: Не използвайте за варенето на соса алуминиеви съдове, влошават цвета и вкуса.

Основен сос Бешамел:

Използва се като сос към ястия и за заливки.

Основното правило тук е равни части масло и брашно, и по 100 мл. мляко на всеки 10 гр. брашно.

Необходими продукти:

  • Брашно – 50 гр.
  • Масло – 50 гр.
  • Прясно мляко – 500 мл.
  • Сол
  • Захар – щипка
  • Бял пипер, може и черен

Начин на приготвяне:

  1. В касерола загряваме маслото и добавяме брашното като бъркаме с телена бъркалка.
  2. Когато брашното стане златисто, при енергично бъркане добавяме студеното прясно мляко. Трябва да получим гладка консистенция.
  3. Овкусяваме със сол, пипер и щипка захар.
  4. Варим соса не повече от 7 минути. Ако го оставите повече, трябва да намалите котлона и да минете към класическия метод, защото към десетата минута добива вкус на варено тесто.
  5. Ако ще го сервираме като сос към ястие, може да добавим лимонов сок и да го застроим с 1 жълтък.

Рядък сос Бешамел:

Използва се при приготвянето на плънки.

Необходими продукти:

  • Брашно – 35 гр.
  • Масло – 35 гр.
  • Прясно мляко – 500 мл.
  • Сол
  • Захар – щипка
  • Бял пипер, може и черен

Начин на приготвяне:

Същият като на Основния сос.

Гъст сос Бешамел:

Използва се за основа на суфлета, крокети, зеленчукови кюфтета.

Необходими продукти:

  • Брашно – 75 гр.
  • Масло – 75 гр.
  • Прясно мляко – 500 мл.
  • Сол
  • Захар – щипка
  • Бял пипер, може и черен

Начин на приготвяне:

Същият като на Основния сос.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment