Сос Бешамел
Сосът Бешамел е основен млечен сос и съставка на много ястия. Има три разновидности според това за какво го използваме, и два начина на готвене.
При класическия начин на готвене, сосът се вари на бавен огън около 30-40 минути. При съвременния се вари на силен огън около 6-7 минути.
Предупреждение: Не използвайте за варенето на соса алуминиеви съдове, влошават цвета и вкуса.
Основен сос Бешамел:
Използва се като сос към ястия и за заливки.
Основното правило тук е равни части масло и брашно, и по 100 мл. мляко на всеки 10 гр. брашно.
Необходими продукти:
- Брашно – 50 гр.
- Масло – 50 гр.
- Прясно мляко – 500 мл.
- Сол
- Захар – щипка
- Бял пипер, може и черен
Начин на приготвяне:
- В касерола загряваме маслото и добавяме брашното като бъркаме с телена бъркалка.
- Когато брашното стане златисто, при енергично бъркане добавяме студеното прясно мляко. Трябва да получим гладка консистенция.
- Овкусяваме със сол, пипер и щипка захар.
- Варим соса не повече от 7 минути. Ако го оставите повече, трябва да намалите котлона и да минете към класическия метод, защото към десетата минута добива вкус на варено тесто.
- Ако ще го сервираме като сос към ястие, може да добавим лимонов сок и да го застроим с 1 жълтък.
Рядък сос Бешамел:
Използва се при приготвянето на плънки.
Необходими продукти:
- Брашно – 35 гр.
- Масло – 35 гр.
- Прясно мляко – 500 мл.
- Сол
- Захар – щипка
- Бял пипер, може и черен
Начин на приготвяне:
Същият като на Основния сос.
Гъст сос Бешамел:
Използва се за основа на суфлета, крокети, зеленчукови кюфтета.
Необходими продукти:
- Брашно – 75 гр.
- Масло – 75 гр.
- Прясно мляко – 500 мл.
- Сол
- Захар – щипка
- Бял пипер, може и черен
Начин на приготвяне:
Същият като на Основния сос.
Нека Ви е ДРЪНЧ!