Есенна Мусака
Необходими продукти за 6 порции:
- Карфиол средна глава – 1 бр.
- Чушки различен цвят – 3 бр.
- Лук голяма глава – 1 бр.
- Домати средни – 2 бр.
- Чесън – 3 скилидки
- Кашкавал – 150 гр.
- Олио
- Кимион – 1 и 1/2 ч.л.
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер – 1/2 ч.л.
- Копър или Магданоз – 1 връзка
Начин на приготвяне:
- Слагаме на котлона тенджера с вода и включваме да заври водата.
- През това време почистваме карфиола и го накъсваме на розички.
3. Когато водата заври, добавяме в нея карфиола и 1 ч.л. кимион. Варим карфиола около 15 минути, докато се свари.
4. Свареният карфиол вадим в съд, добавяме нарязаната на ситно зелена подправка, овкусяваме със сол, черен пипер, 2 с.л. олио и намачкваме с вилица.
5. Нарязваме на ситно лука, чесъна и чушките.
6. В тиган загряваме олио и поставяме нарязаните продукти, разбъркваме и покриваме с капак да се задушават.
7. Когато водата им се изпари, добавяме настърганите домати, червения пипер, 1/2 ч.л. кимион и овкусяваме със сол и черен пипер. Разбъркваме и отново похлупваме с капака. Готвим докато останат на мазнина.
8. Готови сме да сглобим ястието. В леко намазнена тава поставяме намачканият карфиол, като го разстиламе равномерно.
Отгоре разпределяме сместа с чушки от тигана и завършваме с настъргания кашкавал.
9. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 25- 30 минути.
Нека Ви е ДРЪНЧ!