Сосове

Свежа майонеза

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Яйце L размер – 1 бр.
  • Олио – 250 мл.

Начин на приготвяне:

  1. В купата на пасатора наливаме олиото. Чукваме вътре и яйцето.

2. Потапяме пасатора на дъното на купата и включваме на по-бавните обороти. Държим пасатора на дъното, докато белтъка започне да коагулира или по просто казано да започне да се образува майонеза.

3. Бавно започваме да изтегляме нагоре пасатора. Когато стигнем повърхноста, потапяме 2-3 пъти пасатора до дъното, за да хомогенизираме майонезата.

4. Готовата майонеза винаги може да овкусим, според това за какво ще я използваме.

Няколко тънкости:

1. Гъстотата на майонезата зависи от съотношението на олиото и размера на яйцето. Ако майонезата Ви е рядка, при непрекъснато пасиране, добавайте на тънка струйка олио до получаване на желаната гъстота.

2. Спазвайте следните пропорции:

  • 1 Яйце M размер – 200 мл. олио
  • 1 яйце L размер – 250 мл. олио

3. Теглото на готовата майонеза е колкото количеството на олиото, т.е. ако използваме 250 мл. олио, ще получим приблизително 250 гр. майонеза.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

1 Comment

  1. […] Майонеза – 200 гр. […]

Leave A Comment