Десерти

Шоколадови Ммм-ъфини

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 16 бр.:

За мъфините:

  • Яйце – 1 бр.
  • Прясно мляко – 180 мл.
  • Захар – 220 гр.
  • Брашно – 140 гр.
  • Какао – 50 гр.
  • Олио – 60 мл.
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Ванилия – 1 бр.
  • Щипка сол

За глазурата:

  • Масло на стайна температура – 80 гр.
  • Пудра захар – 320 гр.
  • Прясно мляко – 3 с.л.
  • Ванилия – 1 к.л. или 1 пакетче
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

Трябва да извадим кухненската везна и мерителната чаша, защото сладкарството е точна наука. 🙂

  1. Смесваме в купа сухите съставки, като ги пресяваме.

2. В друга купа разбиваме яйцето със захарта до пухкава смес /трябва бъркалките на миксера да правят “пътечки”/.

3. При непрекъснато бъркане с миксера добавяме прясното мляко и след това олиото. След това прибавяме сухата смес и разбиваме до хомогенност.

4. Приготвяме формата за мъфини и пълним със смес до 2/3 от обема.

5. Печем в предварително загрята фурна, за 25 минути на 180 градуса без вентилатор.

6. Докато мъфините са във фурната, трябва да приготвим глазурата. Разбиваме маслото с миксер и добавяме млякото, ванилията, много малка щипка сол и захарта. Разбиваме на ниски обороти, докато маслото поеме съставките. Увеличаваме оборотите на миксера и доразбиваме / около 5 минути / до еднородна пухкава смес . Ако консистенцията е рядка добавяме захар, ако е много гъста добавяме пр. мляко на капки. По желание, може да разделите глазурата и да я оцветите в различни цветове.

7. Изпечените мъфини вадим на решетка да изстинат.

8. Пълним пош със захарната глазура и украсяваме както пожелаем. 🙂

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment