ястия с месо

Мусака “Елада”

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 8 порции:

  • Патладжани големи – 3 бр.
  • Кайма – 750 гр.
  • Кашкавал – 200 гр.
  • Морков голям – 1 бр.
  • Лук – 1 голяма глава
  • Домати – два големи или 1 консерва
  • Чесън – 4-5 скилидки
  • Бяло вино – 1/2 ч.ч.
  • Зехтин
  • Сол
  • Захар
  • Черен пипер
  • Риган
  • Канела или кимион

За заливката:

  • Яйца – 2 бр.
  • Кисело мляко – 1 кофичка

Начин на приготвяне:

  1. Обелваме и нарязваме патладжана по дължина или на диагонал с дебелината около 2 см. Посоляваме и оставяме да се отцеди водата.
  2. Подсушаваме патладжана и го подреждаме в намазнена тава. Печем на 250 градуса с вентилатор до готовност. Патладжана може да се изпържи или грилова.

3. Докато патладжана е във фурната, нарязваме на ситно лука и настъргваме моркова, чесъна и домата / ако ползвате пресни домати/. Каймата омесваме с малко вода.

4. В тиган слагаме зехтин и запържваме лука, моркова и чесъна. След това добавяме каймата и я раздробяваме добре / като за българска мусака/. Когато каймата се е запържила, добавяме бялото вино, доматите, сол, малко захар, черен пипер, риган и 1/2 ч.л. канела / ако не обичате канела, добавете кимион на вкус/. Обработваме докато течноста се изпари.

5. Започваме реденето на мусаката / аз лично използвам по-малка тавичка и правя 2 слоя с плънка/. В намаслената тавичка редим ред патладжани, ред плънка, поръсваме с настърган кашкавал. Отново ред патладжани, ред плънка, настърган кашкавал и завършваме с патладжани.

6. Поставяме тавичката във загрятата фурна на 200 градуса отгоре и отдолу, за около 30-40 мин. / времето зависи от фурната/, до готовност на каймата.

7. От яйцата и киселото мляко приготвяме пухкава заливка.

Класическата заливка на тази мусака е със сос “Бешамел” , но ние я харесваме повече по нашия начин 😉

8. Заливаме мусаката и връщаме във фурната, до запичане на заливката.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment