Усукан тутманик със сирене
Необходими продукти:
- Брашно – около 1 кг.
- Яйца – 4 бр.
- Прясно мляко – 200 мл.
- Прясна мая – 1 кубче
- Захар – 1 с.л.
- Сол – 1с.л.
- Олио – 1/2 ч.ч.
- Кисело мляко – 1 ч.ч.
- Сирене – поне 300 гр.
- Масло – 125 гр.
Начин на приготвяне:
- В купичка поставяте кубчето мая, заедно с леко затопленото прясно мляко, захарта, 5-6 с.л. брашно и разбърквате, докато стане на каша, за да се активира маята.
- Брашното се смесва със солта и се разбърква, след което се оформя кладенче. В отделна купа се разбиват яйцата, като един жълтък се оставя на страни, по-късно ще е необходим за намазване.
- В кладенчето се изсипват олиото, киселото мляко, яйцата и сместа с маята. Замесва се меко тесто.
- Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса, така че да удвои обема си за около 1.5 – 2 часа.
- Тестото се разделя на две топки. Всяка от топките се разточва, така че да се получи правоъгълник. Правоъгълникът се намазва обилно с масло и се поръсва с натрошеното сирене, след което се навива на руло. Рулото се срязва по дължина и всяка половина се усуква. Усуканите “рулца” се подреждат в тава.
- След като сте подредили тавата, оставяте да втаса на топло за още 30 минути. Тутманикът се намазва с разбития жълтък.
- Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на долен реотан за 30 минути. След това се включва и горен реотан за още 20 – 30 минути. Постарайте се да не отваряте фурната.
- След като е готов се оставя за 5-10 минути да отпочине.
Нека Ви е ДРЪНЧ!