Тестени

Усукан тутманик със сирене

Яна Стоянова

Необходими продукти:

  • Брашно – около 1 кг.
  • Яйца – 4 бр.
  • Прясно мляко – 200 мл.
  • Прясна мая – 1 кубче
  • Захар – 1 с.л.
  • Сол – 1с.л.
  • Олио – 1/2 ч.ч.
  • Кисело мляко – 1 ч.ч.
  • Сирене – поне 300 гр.
  • Масло – 125 гр.

Начин на приготвяне:

  1. В купичка поставяте кубчето мая, заедно с леко затопленото прясно мляко, захарта, 5-6 с.л. брашно и разбърквате, докато стане на каша, за да се активира маята.
  2. Брашното се смесва със солта и се разбърква, след което се оформя кладенче. В отделна купа се разбиват яйцата, като един жълтък се оставя на страни, по-късно ще е необходим за намазване.
  3. В кладенчето се изсипват олиото, киселото мляко, яйцата и сместа с маята. Замесва се меко тесто.
  4. Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса, така че да удвои обема си за около 1.5 – 2 часа.
  5. Тестото се разделя на две топки. Всяка от топките се разточва, така че да се получи правоъгълник. Правоъгълникът се намазва обилно с масло и се поръсва с натрошеното сирене, след което се навива на руло. Рулото се срязва по дължина и всяка половина се усуква. Усуканите “рулца” се подреждат в тава.
  6. След като сте подредили тавата, оставяте да втаса на топло за още 30 минути. Тутманикът се намазва с разбития жълтък.
  7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на долен реотан за 30 минути. След това се включва и горен реотан за още 20 – 30 минути. Постарайте се да не отваряте фурната.
  8. След като е готов се оставя за 5-10 минути да отпочине.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment