Зеленчукова мусака
Необходими продукти за 4-6 порции:
- Лук стар – 1 глава
- Чесън – 3 скилидки
- Моркови големи – 2 бр.
- Тиквичка – 2 бр.
- Патладжан голям – 1 бр.
- Домати средни – 2 бр.
- Картофи средни – 2 бр.
- Чушка червена – 1 бр.
- Чушка зелена -1 бр.
- Зеленчуков бульон
- Олио
- Сол
- Черен пипер
- Копър
- Магданоз
За заливката:
- Яйца L размер – 2 бр.
- Кисело мляко – 400 гр.
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- Лукът и чесъна нарязваме на ситно.
- Другите зеленчуци без доматите почистваме, обелваме и режем на малки кубчета с почти еднаква големина.
- Доматите настъргваме.
- Смесваме всички зеленчуци в тава, добавяме олио, овкусяваме със сол, объркваме и заливаме със зеленчуков бульон до 2/3 от височината на мусаката.
- Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 минути, до изпаряването на течността и увирането на зеленчука.
- Добавяме към мусаката ситно нарязаните копър и магданоз, овкусяваме с черен пипер, разбъркваме и заливаме с приготвената пухкава заливка.
- Връщаме във фурната до златист загар на заливката.
- Сервираме ястието поръсено с копър или магданоз и кисело мляко по желание.
Нека Ви е ДРЪНЧ!