Ястия без месо

Зеленчукова мусака

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4-6 порции:

  • Лук стар – 1 глава
  • Чесън – 3 скилидки
  • Моркови големи – 2 бр.
  • Тиквичка – 2 бр.
  • Патладжан голям – 1 бр.
  • Домати средни – 2 бр.
  • Картофи средни – 2 бр.
  • Чушка червена – 1 бр.
  • Чушка зелена -1 бр.
  • Зеленчуков бульон
  • Олио
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър
  • Магданоз

За заливката:

  • Яйца L размер – 2 бр.
  • Кисело мляко – 400 гр.
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Лукът и чесъна нарязваме на ситно.
  2. Другите зеленчуци без доматите почистваме, обелваме и режем на малки кубчета с почти еднаква големина.
  3. Доматите настъргваме.
  4. Смесваме всички зеленчуци в тава, добавяме олио, овкусяваме със сол, объркваме и заливаме със зеленчуков бульон до 2/3 от височината на мусаката.
  5. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 минути, до изпаряването на течността и увирането на зеленчука.
  6. Добавяме към мусаката ситно нарязаните копър и магданоз, овкусяваме с черен пипер, разбъркваме и заливаме с приготвената пухкава заливка.
  7. Връщаме във фурната до златист загар на заливката.
  8. Сервираме ястието поръсено с копър или магданоз и кисело мляко по желание.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment