Скариди на тиган
Необходими продукти:
- Пресни големи скариди – 10 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Зехтин
- Узо – 20 мл.
- Копър
Начин на приготвяне:
- Измиваме скаридите и с клечка за зъби премахваме червото, което се намира по гръбнака на скаридата. Аз не беля скаридите, защото главата и черупките придават вкус при термината обработка.
- В тиган загряваме няколко капки зехтин, колкото да се намазни тигана. Поставяме разполовените скилидки чесън и когато станат златисти от двете страни ги махаме.
- Поставяме скаридите и намаляваме температурата на котлона на средна. Обработваме скаридите до получаването на хубав златисто розов цвят. Обръщаме скаридите и когато добият споменатия цвят, наливаме узото и фламбираме. Ако не можете да се справите с фламбирането, просто изчакайте да се изпари алкохола.
- Внимаваме при топлинната обработка да не пресготвим скаридите, защото вместо сочни стават гумени.
- Сервираме скаридите поръсени със ситно нарязан копър. Ако при ваденето от тигана на някои скариди паднат главите, не се притеснявайте, те вече са свършили това което очакваме от тях. 🙂
Нека Ви е ДРЪНЧ!