Десерти

Шоколадова торта с лешници

Антоанета Иванова

Необходими продукти за форма 18 см:

За блата:

  • Яйца L размер – 3 бр.
  • Захар – 120 гр.
  • Брашно – 80 гр.
  • Какао -20 гр.
  • Олио – 30 гр.
  • Прясно мляко – 30 гр.
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Щипка сол

За карамела с лешници:

  • Захар – 110 гр.
  • Масло – 50 гр.
  • Сметана 35% – 70 мл.
  • Лешници запечени на тиган – 80 гр.
  • Щипка сол

За сиропа:

  • “Бейлис” – 50 мл.
  • Прясно мляко – 50 мл.

За крема:

  • Маскарпоне – 250 гр.
  • Пудра захар – 60 гр.
  • Сметана 35% – 100 мл.
  • Млечен шоколад – 100 гр.
  • “Бейлис” – 20 мл.

За шоколадовия ганаш:

  • Млечен шоколад – 100 гр.
  • Сметана 35% – 110 мл.
  • Масло – 20 гр.
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме брашното, бакпулвера, солта, какаото и пресяваме.
  2. Яйцата със захарта разбиваме до пухкавост, бъркалките трябва да оставят следа в сместа. При непрекъснато разбиване добавяме прясното мляко и олиото.
  3. Към получената смес добавяме сухите съставки и разбиваме за кратко на бавна степен, до хомогенност.
  4. Сместа за блата поставяме във форма 18 см. с падащ ринг, на дъното на която сме поставили хартия за печене и сме намаслили.
  5. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 30-35 минути, или до суха клечка.
  6. След изваждане от фурната готовия блат оставяме във формата за 10 минути, след което изваждаме и оставяме да изстине напълно.
  7. Докато блата се пече си приготвяме карамела. В подходящ съд карамелизираме захарта. В момента, в който захарта е готова добавяме маслото нарязано на кубчета и разбъркваме. Накрая добавяме сметаната и разбъркваме докато карамела се разтвори изцяло в течността. Добавяме щипка сол. Към карамела добавяме лешниците – леко наситнени и разбъркваме. Оставяме да се охлади.
  8. Приготвяме крема, като започнем с подготовката. Шоколада нарязваме на ситно и заливаме с горещата сметана. Бъркаме до разтапянето на шоколада и добавяме ликьора. Объркваме добре, поставяме стреч върху получения ганаш в пряк контакт и прибираме в хладилника за няколко часа. Студеното маскарпоне, студения шоколадов ганаш и пудрата захар, смесваме в купа и разбиваме за кратко до получаването на гладък крем.
  9. Изстиналия блат срязваме на 3 отделни блата.
  10. Поставяме първия блат, сиропираме с 1/3 от сиропа, поставяме крем, като правим лек борд в края, отгоре разнасяме половината от карамела с лешници. Повтаряме същото и за втория блат. Завършваме с третия блат, който сиропираме и измазваме тортата отгоре и отстрани с останалия крем. Прибираме в хладилник за наколко часа, може и една нощ.
  11. За заливката на тортата приготвяме шоколадов ганаш. Шоколада нарязваме на ситно и заливаме с горещата сметана. Бъркаме до разтапянето на шоколада и поставяме маслото и солта. Разбъркваме добре и оставяме малко да падне температурата.
  12. Охладената торта поставяме върху решетка в тава и заливаме внимателно с шоколадовия ганаш. Украсяваме, /аз си отделих малко от карамела и си запекох още лешници, които овалях в златен брокат за храни/ и прибираме в хладилник.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment