Десерти

Шоколадово суфле

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 6-8 порции:

  • Натурален шоколад – 150 гр.
  • Масло на стайна температура – 150 гр.
  • Яйца L размер – 5 бр.
  • Пудра захар – 200 гр.
  • Брашно – 95 гр.
  • Какао – 40 гр.
  • Какао за формичките

Начин на приготвяне:

  1. Формичките за суфлето намазваме с масло и поръсваме с какао навсякъде. Аз използвам алуминиеви формички за еднократна употреба.
  2. На водна баня разтапяме шоколада.
  3. Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
  4. Жълтъците със захарта разбиваме докато бъркалките започнат да оставят следи.
  5. Към жълтъците при непрекъснато разбиване добавяме пресятите брашно и какао, и разтопения шоколад.
  6. Белтъците разбиваме на сняг до полу твърди връхчета.
  7. На етапи започваме да добавяме белтъците към сместа с жълтъци, като разбъркваме внимателно със шпатула, за да не спаднат белтъците. Когато белтъците свършат разбъркваме за кратко до получаване на хомогенна смес.
  8. Разпределяме сместа по приготвените формички, като пълним до 2/3 от обема.
  9. Готовите формички можем да поставим веднага във фурната, да приберем в хладилник за 1-2 дни или да приберем във фризера.
  10. Суфлето се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса. Времето за печене зависи от съхранението му:
  • Ако печем веднага след приготвянето – на 230 градуса за 10 минути.
  • Ако сме го съхранявали в хладилник – на 230 градуса за 12 минути.
  • Ако сме го съхранявали във фризер – на 230 градуса за 14 минути без да размразяваме.

Ако искате центъра да е течен спазвайте времето за печене.

11. Сервираме суфлето горещо с топка сладолед или бита сметана.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment