Шоколадово суфле
Необходими продукти за 6-8 порции:
- Натурален шоколад – 150 гр.
- Масло на стайна температура – 150 гр.
- Яйца L размер – 5 бр.
- Пудра захар – 200 гр.
- Брашно – 95 гр.
- Какао – 40 гр.
- Какао за формичките
Начин на приготвяне:
- Формичките за суфлето намазваме с масло и поръсваме с какао навсякъде. Аз използвам алуминиеви формички за еднократна употреба.
- На водна баня разтапяме шоколада.
- Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
- Жълтъците със захарта разбиваме докато бъркалките започнат да оставят следи.
- Към жълтъците при непрекъснато разбиване добавяме пресятите брашно и какао, и разтопения шоколад.
- Белтъците разбиваме на сняг до полу твърди връхчета.
- На етапи започваме да добавяме белтъците към сместа с жълтъци, като разбъркваме внимателно със шпатула, за да не спаднат белтъците. Когато белтъците свършат разбъркваме за кратко до получаване на хомогенна смес.
- Разпределяме сместа по приготвените формички, като пълним до 2/3 от обема.
- Готовите формички можем да поставим веднага във фурната, да приберем в хладилник за 1-2 дни или да приберем във фризера.
- Суфлето се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса. Времето за печене зависи от съхранението му:
- Ако печем веднага след приготвянето – на 230 градуса за 10 минути.
- Ако сме го съхранявали в хладилник – на 230 градуса за 12 минути.
- Ако сме го съхранявали във фризер – на 230 градуса за 14 минути без да размразяваме.
Ако искате центъра да е течен спазвайте времето за печене.
11. Сервираме суфлето горещо с топка сладолед или бита сметана.
Нека Ви е ДРЪНЧ!