Торта със смокини
Необходими продукти за форма 18 см:
За блата:
- Брашно – 170 гр.
- Бакпулвер – 1 бр.
- Сол – 3 гр.
- Канела – 1 ч.л.
- Зехтин – 70 мл.
- Мед – 100 мл.
- Захар – 100 гр.
- Яйца М размер – 2 бр.
- Инстантно кафе – 1/2 ч.л.
- Вода – 40 мл.
За крема:
- Сметана 35% – 250 мл.
- Маскарпоне – 500 гр.
- Мед – 4 с.л.
- Шам фъстък суров – 60 гр.
За украса:
- Смокини пресни – 5-6 бр.
- Шам фъстък суров – 20 гр.
Начин на приготвяне:
- Смесваме брашното, бакпулвера, солта, канелата и пресяваме.
- Яйцата със захарта и меда разбиваме до пухкавост. При непрекъснато разбиване добавяме зехтина и разтвореното във водата инстантно кафе.
- Към получената смес добавяме сухите съставки и разбиваме за кратко на бавна степен, до хомогенност.
- Сместа за блата поставяме във форма с падащ ринг, на дъното на която сме поставили хартия за печене и сме намаслили.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 30 минути, или до суха клечка.
- След изваждане от фурната готовия блат оставяме във формата за 10 минути, след което изваждаме и оставяме да изстине напълно.
- За крема разбиваме маскарпонето с меда до смесване. В друга купа разбиваме сметаната със захарта до меки връхчета.
- Към маскарпонето започваме да добавяме сметаната на части обърквайки с шпатула.
- Разделяме готовия крем на две части, като към едната добавяме смления шам фъстък.
- Блата разрязваме на три части.
- Сглабянето правим във формата за торта, като поставяме единия блат, отгоре половината от крема с шам фъстък, втори блат, отгоре останалият крем с шам фъстък и най-отгоре третия блат. Прибираме тортата и другия крем в хладилник за 1 нощ.
- На другия ден освобождаваме тортата от формата. Измазваме я отгоре и отстрани с охладения крем.
- Украсяваме отгоре с пресни смокини, разрязани на две или на четири и смлян шам фъстък.
Нека Ви е ДРЪНЧ!