Десерти

Торта със смокини

Антоанета Иванова

Необходими продукти за форма 18 см:

За блата:

  • Брашно – 170 гр.
  • Бакпулвер – 1 бр.
  • Сол – 3 гр.
  • Канела – 1 ч.л.
  • Зехтин – 70 мл.
  • Мед – 100 мл.
  • Захар – 100 гр.
  • Яйца М размер – 2 бр.
  • Инстантно кафе – 1/2 ч.л.
  • Вода – 40 мл.

За крема:

  • Сметана 35% – 250 мл.
  • Маскарпоне – 500 гр.
  • Мед – 4 с.л.
  • Шам фъстък суров – 60 гр.

За украса:

  • Смокини пресни – 5-6 бр.
  • Шам фъстък суров – 20 гр.

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме брашното, бакпулвера, солта, канелата и пресяваме.
  2. Яйцата със захарта и меда разбиваме до пухкавост. При непрекъснато разбиване добавяме зехтина и разтвореното във водата инстантно кафе.
  3. Към получената смес добавяме сухите съставки и разбиваме за кратко на бавна степен, до хомогенност.
  4. Сместа за блата поставяме във форма с падащ ринг, на дъното на която сме поставили хартия за печене и сме намаслили.
  5. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за 30 минути, или до суха клечка.
  6. След изваждане от фурната готовия блат оставяме във формата за 10 минути, след което изваждаме и оставяме да изстине напълно.
  7. За крема разбиваме маскарпонето с меда до смесване. В друга купа разбиваме сметаната със захарта до меки връхчета.
  8. Към маскарпонето започваме да добавяме сметаната на части обърквайки с шпатула.
  9. Разделяме готовия крем на две части, като към едната добавяме смления шам фъстък.
  10. Блата разрязваме на три части.
  11. Сглабянето правим във формата за торта, като поставяме единия блат, отгоре половината от крема с шам фъстък, втори блат, отгоре останалият крем с шам фъстък и най-отгоре третия блат. Прибираме тортата и другия крем в хладилник за 1 нощ.
  12. На другия ден освобождаваме тортата от формата. Измазваме я отгоре и отстрани с охладения крем.
  13. Украсяваме отгоре с пресни смокини, разрязани на две или на четири и смлян шам фъстък.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment