Десерт “Жадната монахиня”
Необходими продукти за тава 30/20 см:
- Захар – 200 гр.
- Яйца L размер – 4 бр.
- Олио – 200 мл.
- Прясно мляко – 200 мл.
- Какао – 20 гр.
- Брашно – 150 гр.
- Ванилия – 1 бр.
- Бакпулвер – 1 бр.
За соса:
- Прясно мляко – 200 мл.
- Олио – 50 мл.
- Захар – 150 гр.
- Какао – 20 гр.
- Шоколад – 80 гр. по желание
Начин на приготвяне:
- Яйцата със захарта разбиваме докато удвоят обема си и бъркалките започнат да оставят следи.
- При непрекъснато разбиване добявяме в следната последователност: прясното мляко, ванилията, олиото и смесените и пресяти сухи съставки.
- Готовата смес прехвърляме в тава и печем в загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 30 минути, или докато дървена клечка излезе суха при пробождане.
- Докато кекса е във фурната приготвяме соса. В касерола смесваме всички продукти без шоколада и започваме да загряваме. Когато сместа заври намаляваме котлона и при непрекъснато бъркане изчакваме соса да се сгъсти малко. Махаме от котлона, добаваме нарязания шоколад и бъркаме докато шоколада се разтопи.
- Готовия сладкиш вадим от фурната, нарязваме на парчета в тавата и заливаме с топлия сос.
- Оставяме сладкиша да се охлади и да си поеме соса.
- Сервираме охладен с топка сладолед.
Нека Ви е ДРЪНЧ!