Десерти

Десерт “Жадната монахиня”

Антоанета Иванова

Необходими продукти за тава 30/20 см:

  • Захар – 200 гр.
  • Яйца L размер – 4 бр.
  • Олио – 200 мл.
  • Прясно мляко – 200 мл.
  • Какао – 20 гр.
  • Брашно – 150 гр.
  • Ванилия – 1 бр.
  • Бакпулвер – 1 бр.

За соса:

  • Прясно мляко – 200 мл.
  • Олио – 50 мл.
  • Захар – 150 гр.
  • Какао – 20 гр.
  • Шоколад – 80 гр. по желание

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата със захарта разбиваме докато удвоят обема си и бъркалките започнат да оставят следи.
  2. При непрекъснато разбиване добявяме в следната последователност: прясното мляко, ванилията, олиото и смесените и пресяти сухи съставки.
  3. Готовата смес прехвърляме в тава и печем в загрята фурна на 170 градуса без вентилатор за 30 минути, или докато дървена клечка излезе суха при пробождане.
  4. Докато кекса е във фурната приготвяме соса. В касерола смесваме всички продукти без шоколада и започваме да загряваме. Когато сместа заври намаляваме котлона и при непрекъснато бъркане изчакваме соса да се сгъсти малко. Махаме от котлона, добаваме нарязания шоколад и бъркаме докато шоколада се разтопи.
  5. Готовия сладкиш вадим от фурната, нарязваме на парчета в тавата и заливаме с топлия сос.
  6. Оставяме сладкиша да се охлади и да си поеме соса.
  7. Сервираме охладен с топка сладолед.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment