Ястия без месо

Картофени кюфтета

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 12 кюфтета:

  • Картофи – 1 кг.
  • Лук средна глава – 1 бр.
  • Сирене – 200 гр.
  • Яйце – 1 бр.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър или чубрица
  • Бяло брашно за овалване
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Картофите обелваме и поставяме в тенджера с вода на котлона. Варим около 30 минути докато се сварят. Изваждаме от водата и оставяме да изстинат.
  2. Докато картофите се варят нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио до прозрачност. Отцеждаме лука от олиото и оставяме да изстине.
  3. Картофите настъргваме на едрото на рендето. Към тях добавяме лука, настърганото сирене, ситно нарязан копър или чубрица, яйцето, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре сместа и прибираме в хладилник за минимум един час.
  4. С влажни ръце от студената смес оформяме кюфтетата /броят им зависи от големината/.
  5. Загряваме в тиган олио. Всяко кюфте овалваме в брашно, отупваме и пържим в загрялата мазнина до златисто от двете страни. Готовите кюфтета вадим върху домакинска хартия.
  6. Сервираме с гарнитура прясна салата и майонезен чеснов сос.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment