Тестени

Домашни франзели

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 3 броя:

 • Брашно – 380 гр.
 • Вода – 220 мл.
 • Суха мая – 5 гр.
 • Захар – 10 гр.
 • Сол – 7 гр.
 • Олио – 20 гр.

Начин на приготвяне:

 1. Смесваме маята, захарта и водата, като температурата на водата трябва да е 24-26 градуса. Оставяме настрани докато сместа се надигне и образува мехурчета.
 2. Пресяваме брашното и добавяме солта към него.
 3. Когато маята е готова, прибавяме към нея олиото и започваме да прибавяме малко по малко брашното като бъркаме докато се събере на топка.
 4. Вадим тестото на плота или поставяме в планетарен миксер, и започваме да измесваме, като добавяме по малко от брашното. Когато спре да лепне по ръцете спираме с добавянето на брашно. Тестото може да не поеме цялото брашно. Месим около 10 минути до получаване на меко и еластично тесто, поставяме го в намазнена купа, покриваме и оставяме да втасва, докато удвои обема си.
 5. От втасалото тесто правим три еднакви топки и покриваме с купата за 15 минути.
 6. След изтичане на времето, от всяка топка оформяме фитил с дължина около 35 см., поставяме в съда в който ще печем, правим прорези отгоре, поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме за 30 минути.
 7. Фурната загряваме на 220 градуса, като поставяме вътре в дъното празен метален съд с вода/ аз ползвам ал. формички за еднократна употреба в двата ъгъла на фурната/.
 8. Франзелите печем на 220 градуса, на долната решетка за 20 минути. За първите 17 минути поставяме тава на най-горната степен на фурната, която предпазва франзелите от изгаряне отгоре. Последните 3 минути махаме тавата.
 9. Готовите франзели вадим върху решетка.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment