Супи

Крем супа от зелен боб

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Зелен или жълт боб – 500 гр.
  • Лук стар средна глава – 1/2 бр.
  • Зелен лук – 2 стръка
  • Морков малък – 1 бр.
  • Глава от целина настъргана – 1 с.л.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Зеленчуков бульон – 1 литър
  • Сол
  • Олио
  • Черен пипер
  • Магданоз
  • Мащерка

За застройката:

  • Яйце – 1 бр.
  • Кисело мляко – 2-3 с.л.
  • Лимонов сок или оцет – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

  1. Ако зеленият фасул е пресен го измиваме и почисваме от ликото. Ако е замразен е готов за употреба.
  2. Лука, моркова и чесъна нарязваме на ситно.
  3. В загрята мазнина запържваме лука, моркова и настърганата целина.
  4. Добавяме чесъна и мащерката и бъркаме за кратко.
  5. Прибавяме зеления фасул и заливаме със зеленчуковия бульон.
  6. Варим на тих огън 20-25 минути, до готовност на боба.
  7. Пасираме супата и овкусяваме със сол. Ако искате супата да стане много гъста, сложете заедно с боба един обелен картоф.
  8. Застройваме супата със студена застройка и доовкусяваме с черен пипер и магданоз.
  9. Сервираме с крутони или препечен хляб.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment