Крем супа от зелен боб
Необходими продукти за 4 порции:
- Зелен или жълт боб – 500 гр.
- Лук стар средна глава – 1/2 бр.
- Зелен лук – 2 стръка
- Морков малък – 1 бр.
- Глава от целина настъргана – 1 с.л.
- Чесън – 2 скилидки
- Зеленчуков бульон – 1 литър
- Сол
- Олио
- Черен пипер
- Магданоз
- Мащерка
За застройката:
- Яйце – 1 бр.
- Кисело мляко – 2-3 с.л.
- Лимонов сок или оцет – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
- Ако зеленият фасул е пресен го измиваме и почисваме от ликото. Ако е замразен е готов за употреба.
- Лука, моркова и чесъна нарязваме на ситно.
- В загрята мазнина запържваме лука, моркова и настърганата целина.
- Добавяме чесъна и мащерката и бъркаме за кратко.
- Прибавяме зеления фасул и заливаме със зеленчуковия бульон.
- Варим на тих огън 20-25 минути, до готовност на боба.
- Пасираме супата и овкусяваме със сол. Ако искате супата да стане много гъста, сложете заедно с боба един обелен картоф.
- Застройваме супата със студена застройка и доовкусяваме с черен пипер и магданоз.
- Сервираме с крутони или препечен хляб.
Нека Ви е ДРЪНЧ!