Топли предястия

Черни миди със сос

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Черни миди пресни – 1.5 кг.
  • Бяло вино – 100 мл.
  • Горчица – 1 ч.л.
  • Зехтин
  • Сол
  • Лимонов сок
  • Лимон за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Мидите почистваме от брадите и накисваме във вода за 1 час.
  2. След изтичане на времето ги измиваме и поставяме в тенджера само затворените миди, т.е. живите. Отворените почукваме с нож по черуката и ако не се затворят изхвърляме.
  3. В тенжерата с мидите наливаме бялото вино похлупваме с капак и поставяме на котлона, на умерена температура, за около 3-4 минути, като от време на време разтръскваме тенджерата. Проверяваме мидите и ако са се отворили добре, махаме от котлона.
  4. Вадим мидите в чиния, а соса от тенджерата прецеждаме, овкусяваме с горчица, сол, зехтин, лимонов сок и разбиваме добре.
  5. Сервираме мидите заляти със соса и гарнирани с лимон.
  6. Отчупваме черупката на мидата в която е ядката, загребваме с нея от соса, изтискваме малко лимон и тогава консумираме.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment