Черни миди със сос
Необходими продукти:
- Черни миди пресни – 1.5 кг.
- Бяло вино – 100 мл.
- Горчица – 1 ч.л.
- Зехтин
- Сол
- Лимонов сок
- Лимон за гарниране
Начин на приготвяне:
- Мидите почистваме от брадите и накисваме във вода за 1 час.
- След изтичане на времето ги измиваме и поставяме в тенджера само затворените миди, т.е. живите. Отворените почукваме с нож по черупката и ако не се затворят изхвърляме.
- В тенжерата с мидите наливаме бялото вино похлупваме с капак и поставяме на котлона, на умерена температура, за около 3-4 минути, като от време на време разтръскваме тенджерата. Проверяваме мидите и ако са се отворили добре, махаме от котлона.
- Вадим мидите в чиния, а соса от тенджерата прецеждаме, овкусяваме с горчица, сол, зехтин, лимонов сок и разбиваме добре.
- Сервираме мидите заляти със соса и гарнирани с лимон.
- Отчупваме черупката на мидата в която е ядката, загребваме с нея от соса, изтискваме малко лимон и тогава консумираме.
Нека Ви е ДРЪНЧ!