Имамбаялдъ
Необходими продукти за 4 порции:
- Патладжани средни – 4 бр.
- Стар лук голяма глава – 1 бр.
- Чушка зелена – 1 бр.
- Чушка червена – 1 бр.
- Морков голям – 1 бр.
- Домати – 600 гр.
- Чесън – 3-4 скилидки
- Кашкавал – 200 гр.
- Сол
- Олио/Зехтин
- Черен пипер
- Магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
- Патладжаните измиваме подсушаваме и разполовяваме по дължина. Поставяме в тавичка, леко посоляваме, поръсваме с мазнина и печем в загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути.
- Лука, чушките и доматите нарязваме на кубчета, моркова настъргваме, а чесъна пресоваме.
- В загрята мазнина поставяме лука, чушките и моркова, и запържваме. Когато омекнат, добавяме чесъна и доматите, овкусяваме със сол и черен пипер, и готвим докато останат на мазнина. Сваляме от котлона и овкусяваме със ситно нарязания магданоз.
- Готовите патладжани издълбаваме леко с лъжица и подреждаме в тава. Издълбаната смес наситняваме и добавяме към плънката.
- Разпределяме плънката в патладжаните и отгоре поръсваме с настърган кашкавал.
- Печем в загрята фурна на най-долното ниво, на 180 градуса за 20-25 минути или докато се запече кашкавала.
- Сервираме по две половинки патладжан в порция.
Нека Ви е ДРЪНЧ!