Кюфтенца от едамаме и скариди
Необходими продукти:
- Замразено едамаме зърна – 250 гр.
- Почистени скариди – 200 гр.
- Яйце L размер – 1 бр.
- Масло – 40 гр.
- Лимонов сок – 1 ч.л.
- Сол
- Черен или бял пипер
- Олио за пържене – около 500 мл.
- Бамбукови шишчета къси
За панировката:
- Брашно – 100 гр.
- Бакпулвер – 1/2 ч.л.
- Яйце L размер – 1 бр.
- Бяло вино – 1 с.л.
- Зехтин – 1 с.л.
- Прясно мляко – 200 мл.
- Панко галета – 150 гр.
Начин на приготвяне:
- Едамамето пускаме във вряща вода за 2-3 минути.
- Отцеждаме, поставяме в сух тиган на среден огън и бъркаме около 10 минути, докато се изпари напълно водата.
- Скаридите нарязваме на малки парченца. Половината пасираме с изстиналото едамаме, а другата половина поставяме в загрятото масло и обработваме за кратко, до зачервяване.
- Добавяме към пасираното едамаме скаридите от тигана, лимоновия сок, яйцето, овкусяваме със сол и черен пипер, объркваме добре и оставяме в хладилник да се охлади добре.
- От охладената смес правим топчици около 20 гр., които закрепаме около бамбуково шишче оформяйки ги като яйце. Готовите шишчета оставяме за 1 час в хладилник.
- За панировката разбиваме всички продукти без панкото, добавяйки 2-3 бучки лед.
- Загряваме много добре олиото за пържене, около 170 градуса.
- Хващаме кюфтенцата за шишчето, потапяме в разбитата смес за панировка, овалваме в панко галета и поставяме в загратата маслена баня. Пържим на средна степен на котлона до златисто, след което вадим върху домакинска хартия.
- Сервираме с чеснова майонеза.
Нека Ви е ДРЪНЧ!