Топли предястия

Кюфтенца от едамаме и скариди

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Замразено едамаме зърна – 250 гр.
  • Почистени скариди – 200 гр.
  • Яйце L размер – 1 бр.
  • Масло – 40 гр.
  • Лимонов сок – 1 ч.л.
  • Сол
  • Черен или бял пипер
  • Олио за пържене – около 500 мл.
  • Бамбукови шишчета къси

За панировката:

  • Брашно – 100 гр.
  • Бакпулвер – 1/2 ч.л.
  • Яйце L размер – 1 бр.
  • Бяло вино – 1 с.л.
  • Зехтин – 1 с.л.
  • Прясно мляко – 200 мл.
  • Панко галета – 150 гр.

Начин на приготвяне:

  1. Едамамето пускаме във вряща вода за 2-3 минути.
  2. Отцеждаме, поставяме в сух тиган на среден огън и бъркаме около 10 минути, докато се изпари напълно водата.
  3. Скаридите нарязваме на малки парченца. Половината пасираме с изстиналото едамаме, а другата половина поставяме в загрятото масло и обработваме за кратко, до зачервяване.
  4. Добавяме към пасираното едамаме скаридите от тигана, лимоновия сок, яйцето, овкусяваме със сол и черен пипер, объркваме добре и оставяме в хладилник да се охлади добре.
  5. От охладената смес правим топчици около 20 гр., които закрепаме около бамбуково шишче оформяйки ги като яйце. Готовите шишчета оставяме за 1 час в хладилник.
  6. За панировката разбиваме всички продукти без панкото, добавяйки 2-3 бучки лед.
  7. Загряваме много добре олиото за пържене, около 170 градуса.
  8. Хващаме кюфтенцата за шишчето, потапяме в разбитата смес за панировка, овалваме в панко галета и поставяме в загратата маслена баня. Пържим на средна степен на котлона до златисто, след което вадим върху домакинска хартия.
  9. Сервираме с чеснова майонеза.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment