Тънкости

Тесто за гьоза

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 24 бр:

  • 240 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 120-150 мл вода
  • картофено или царевично брашно за разточване

Начин на приготвяне:

  1. В купа пресяваме брашното.
  2. Водата със солта поставяме на котлона да заври.
  3. Постепенно добавяме врялата вода към брашното и бъркаме с лъжица докато се събере на топка. В зависимост от брашното, количеството вода което може да поеме е различно.
  4. Вадим топката на плота или я поставяме в планетарен миксер и месим 10 минути до гладко еластично тесто.
  5. Готовото тесто разделяме на 2 части, увиваме ги в стреч фолио и оставяме да починат 30 минути.
  6. От всяка част тесто правим 12 топчета, които разточваме на тънко, като набрашняваме с картофено или царевично брашно. От готовите разточени топчета изрязваме с ринг кръгове с диаметър 8 см. Ако имате машина за паста разточете тънки кори и след това от тях изрежете кръгчетата с ринга.
  7. Готовите кръгове добре набрашнени с картофено или царевично брашно, подреждаме един върху друг и увиваме в стреч фолио. Можем да ги съхраняваме в хладилник до 3 дни или до 1 месец във фризера.

Нека Ви Е ДРЪНЧ!

Leave A Comment