ястия с месо

Салтимбока със свинско

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 4 порции:

  • Свинско бон филе – 2 бр. или Свински котлети без кост – 4 бр.
  • Прошуто слайс – 8 бр.
  • Салвия свежа – 10 големи или 20 малки листа
  • Чесън – 1 скилидка
  • Бяло вино – 150 мл.
  • Зехтин – 40 мл
  • Масло – 25 гр.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Брашно за овалване

Начин на приготвяне:

  1. Свинското бон филе обезципяваме и нарязваме напряко на мускулите на 8 дебели парчета, които начукваме и изтъняваме до 3-4 мм. Ако сме взели котлети ги разделяме на две и също начукваме до 2-3 мм.
  2. Овкусяваме месото със сол и черен пипер, като внимаваме със солта заради прошутото.
  3. Върху всяко парче месо поставяме по един слайс прошуто срязано на две и застъпено така, че да покрива месото. Отгоре поставяме едно голямо листо салвия или две по-малки и с клечка за зъби закрепяме салвията и прошутото за месото.
  4. В тиган загряваме зехтина с маслото. Поставяме 1-2 листа салвия и скилидката чесън и пържим докато овкусят мазнината. След това ги вадим.
  5. Подготвеното месо овалваме в брашно и поставяме в загрялата овкусена мазнина със прошутото надолу. Пържим на средна степен на котлона 3-4 минути, след което обръщаме и пържим още 1-2 минути.
  6. Когато и последните парчета са готови в тигана, връщаме при тях тези които сме извадили, добавяме бялото вино, готвим още 1-2 минути, след което сваляме от котлона.
  7. Изваждаме клечките за зъби и сервираме салтимбоката със гарнитура / в случая аз сервирах с печени заленчуци/ и със соса който е останал в тигана. Ако соса е малко, добавяме малко размито брашно и зеленчуков бульон и готвим 2-3 минути.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment