Салтимбока със свинско
Необходими продукти за 4 порции:
- Свинско бон филе – 2 бр. или Свински котлети без кост – 4 бр.
- Прошуто слайс – 8 бр.
- Салвия свежа – 10 големи или 20 малки листа
- Чесън – 1 скилидка
- Бяло вино – 150 мл.
- Зехтин – 40 мл
- Масло – 25 гр.
- Сол
- Черен пипер
- Брашно за овалване
Начин на приготвяне:
- Свинското бон филе обезципяваме и нарязваме напряко на мускулите на 8 дебели парчета, които начукваме и изтъняваме до 3-4 мм. Ако сме взели котлети ги разделяме на две и също начукваме до 2-3 мм.
- Овкусяваме месото със сол и черен пипер, като внимаваме със солта заради прошутото.
- Върху всяко парче месо поставяме по един слайс прошуто срязано на две и застъпено така, че да покрива месото. Отгоре поставяме едно голямо листо салвия или две по-малки и с клечка за зъби закрепяме салвията и прошутото за месото.
- В тиган загряваме зехтина с маслото. Поставяме 1-2 листа салвия и скилидката чесън и пържим докато овкусят мазнината. След това ги вадим.
- Подготвеното месо овалваме в брашно и поставяме в загрялата овкусена мазнина със прошутото надолу. Пържим на средна степен на котлона 3-4 минути, след което обръщаме и пържим още 1-2 минути.
- Когато и последните парчета са готови в тигана, връщаме при тях тези които сме извадили, добавяме бялото вино, готвим още 1-2 минути, след което сваляме от котлона.
- Изваждаме клечките за зъби и сервираме салтимбоката със гарнитура / в случая аз сервирах с печени заленчуци/ и със соса който е останал в тигана. Ако соса е малко, добавяме малко размито брашно и зеленчуков бульон и готвим 2-3 минути.
Нека Ви е ДРЪНЧ!