Пене със спанак
Необходими продукти за 4 порции:
- Паста “пене” – 320 гр.
- Изчистен спанак – 400 гр.
- Стар лук – 1 средна глава
- Чесън – 4 скилидки
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин
- Джоджен
За варенето на пастата:
- Зеленчуков бульон – 1 литър
- Вода – 2.2 литра
- Сол – 32 гр.
Съотношението за варене на паста е 100 гр. паста/ 1000 гр. течност/ 10 гр. сол
Начин на приготвяне:
- Нарязваме на ситно лука и чесъна.
- Спанака нарязваме на лентички.
- В голяма тенджера поставяме зеленчуковия бульон, водата и солта, и изчакваме да заври на ключ.
- Прибавяме пастата и след като заври засичаме времето за варене посочено на опаковката.
- В дълбок тиган запържваме в зехтин лука, след което добавяме чесъна и джоджена, пържим за кратко. Поставяме спанака, един черпак от течноста в която се вари пастата, овкусяваме със много малко сол, черен пипер и разбъркваме добре. Задушаваме за кратко спанака.
- Готовата паста прехвърляме в тигана при спанака, ако течността не е достатъчна, добавяме още малко от тази в която е вряла пастата, разбъркваме добре и изключваме котлона.
- Сервираме пастата поръсена с пармезан.
Нека Ви е ДРЪНЧ!