Студени предястия

Маринована скумрия

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Скумрия замразена или дефростирана – 2 бр.
  • Стар лук – 2 големи глави
  • Чесън – 4 скилидки
  • Зехтин или Олио – 80 гр.
  • Сол – 40 гр.
  • Захар – 20 гр.
  • Оцет – 40 гр.
  • Черен пипер – 10 зърна
  • Дафинов лист – 4 листа

Начин на приготвяне:

  1. Почистваме и филетираме скумрията. Внимателно изваждаме с пинсета всички костици и измиваме филетата. Ако не ви се занимава, купете си филе от скумрия. Ако рибата е прясна, замразете я, за да се унищожат бактериите, тъй като няма да минава термична обработка.
  2. Лука нарязваме на полумесеци, а чесъна пресоваме.
  3. В купа смесваме солта, захарта, оцета, зехтина, пресования чесън и разбиваме добре дресинга. Добавяме лука, дафиновия лист и зърната черен пипер, които сме натиснали с ножа да се счупят и отново разбъркваме добре.
  4. В подходяща купа с капак слагаме на дъното слой от лука, отгоре плътно филета от рибата, отново лук, риба и завършваме като изсипваме последния лук.
  5. Затваряме купата плътно с капака и поставяме в хладилник. Скумрията може да се консумира на другия ден, но след третия ден е по-вкусна.
  6. Сервираме нарязана на парчета, поръсена със зехтин, с резен лимон, малко от лука в който е стояла и препечен хляб с масло.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment