Домашна паста без яйца
Необходими продукти:
- Семола / грис от твърда пшеница/ – 100 гр. или Бяло брашно – 110 гр.
- Вода – 50 гр.
- Сол – 1 щипка
Получава се около 160 гр. паста
Начин на приготвяне:
- Поставяме продуктите в купа или на плота и измесваме твърдо еластично тесто, ако е меко, добавяме по малко семола докато месим. Завиваме тестото във фолио и оставяме да почине за 30 минути.
- Вземаме тестото, разделяме го на две и разточваме с точилка, за да може да влезе в машинката за паста. Ако нямате машинка за паста трябва да го разточите с точилката до много тънък лист.
- Започваме разточването с машинката за паста, като първите два пъти прекарваме тестото на степен “0”. Всеки следващ път увеличаваме степента с 1. Ако тестото стане много дълго, срежете го на две. Трябва да получим дебелина около 0.5 мм. Докато разточваме посипваме корите от време на време със семола или царевично брашно.
- От така получените кори, можем да нарежем кори за лазаня, всякакви форми паста/ талятели, спагети, лингуини, папардели и т.н./, можем да приготвим равиоли и тортелини.
- Поръсваме нарязаната паста със семола или царевично брашно и оставяме върху кърпа да се поизсуши, или простираме на простор за паста.
ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ПРЕВАРИТЕ ПАСТАТА! Прясната паста се поставя във вряща вода и е готова 2 -3 минути след завиране на водата.
Нека Ви е ДРЪНЧ!