Тънкости

Домашна паста без яйца

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Семола / грис от твърда пшеница/ – 100 гр. или Бяло брашно – 110 гр.
  • Вода – 50 гр.
  • Сол – 1 щипка

Получава се около 160 гр. паста

Начин на приготвяне:

  1. Поставяме продуктите в купа или на плота и измесваме твърдо еластично тесто, ако е меко, добавяме по малко семола докато месим. Завиваме тестото във фолио и оставяме да почине за 30 минути.
  2. Вземаме тестото, разделяме го на две и разточваме с точилка, за да може да влезе в машинката за паста. Ако нямате машинка за паста трябва да го разточите с точилката до много тънък лист.
  3. Започваме разточването с машинката за паста, като първите два пъти прекарваме тестото на степен “0”. Всеки следващ път увеличаваме степента с 1. Ако тестото стане много дълго, срежете го на две. Трябва да получим дебелина около 0.5 мм. Докато разточваме посипваме корите от време на време със семола или царевично брашно.
  4. От така получените кори, можем да нарежем кори за лазаня, всякакви форми паста/ талятели, спагети, лингуини, папардели и т.н./, можем да приготвим равиоли и тортелини.
  5. Поръсваме нарязаната паста със семола или царевично брашно и оставяме върху кърпа да се поизсуши, или простираме на простор за паста.

ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ПРЕВАРИТЕ ПАСТАТА! Прясната паста се поставя във вряща вода и е готова 2 -3 минути след завиране на водата.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment