Крем супа от гулия /земна ябълка/
Необходими продукти за 4 порции:
- 1 кг гулия (земна ябълка)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък салвия/ може да се замени със стрък мащерка
- 800 мл зеленчуков бульон
- 100 мл течна животинска сметана (35%)
- 20 г краве масло
- зехтин
- сол
- черен пипер
За гарниране:
- Пармезан
- Бекон
- Крутони
Начин на приготвяне:
- Измиваме, обелваме гулията и я нарязваме на малки кубчета. Кубчетата съхраняваме във вода с малко оцет, за да не потъмняват.
- В загрят зехтин запържваме ситно нарязания лук докато стане стъклен.
- Добавяме чесъна и стръка салвия и пържим за кратко, след което прибавяме гулията и заливаме със зеленчуковия бульон.
- Овкусяваме със сол и варим на тих огън 25 – 30 минути.
- Вадим от готовата супа стръка салвия, пасираме, прецеждаме през цедка и слагаме сметаната, и черен пипер.
- Връщаме супата на котлона като добавяме маслото и бъркаме докато се разтопи.
- Сервираме супата гарнирана с крутони и пармезан /ако сме вегетарианци/, ако не сме, добавяме и запържен бекон.
Нека Ви е ДРЪНЧ!