Салата “Мелидзана”
Необходими продукти:
- Патладжани големи – 2 бр.
- Червени печени чушки – 2 бр.
- 2 скилидки чесън
- 30 мл. оцет
- 1/2 връзка магданоз
- 2 стръка пресен лук
- 60 мл зехтин или олио
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Надупчваме патладжаните с вилица.
2. Печем патладжаните в предварително загрята фурна на 180 ° с вентилатор, около 40 – 60 минути (зависи от големината на патладжаните).Пробваме ги с вилица. Когато омекнат са готови. Оставяме ги да се охладят за 10 минути.
3. Докато са още топли разполовяваме патладжаните и с лъжица остъргваме вътрешноста. След това ги накълцваме на ситно и оставяме настрана в гевгир да се отцедят.
4. Печените чушки накълцваме на ситно.
5. В купа смесваме патладжаните и печените чушки.
6. Чесъна, оцета и зехтина слагаме в каната на пасатора и пасираме до кремообразна смес.
7. Добавеме сместа в купата със зеленчуците и овкусяваме със сол, черен пипер, нарязания на ситно пресен лук, само бялата част (зелената част запазваме за сервиране) и нарязания на ситно магданоза (само листата).
9. Разбъркваме, за да хомогенизираме съставките.
10. При сервиране поръсваме със ситно нарязан пресен лук (зелената част), магданоз и малко зехтин.
Нека Ви е ДРЪНЧ!