Салати

Салата “Мелидзана”

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Патладжани големи – 2 бр.
  • Червени печени чушки – 2 бр.
  • 2 скилидки чесън
  • 30 мл. оцет
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • 60 мл зехтин или олио
  • сол
  • пипер

Начин на приготвяне:

1. Надупчваме патладжаните с вилица.

2. Печем патладжаните в предварително загрята фурна на 180 °  с вентилатор, около 40 – 60 минути (зависи от големината на патладжаните).Пробваме ги с вилица. Когато омекнат са готови. Оставяме ги да се охладят за 10 минути.

3. Докато са още топли разполовяваме патладжаните и с лъжица остъргваме вътрешноста. След това ги накълцваме на ситно и оставяме настрана в гевгир да се отцедят.

4. Печените чушки накълцваме на ситно.

5. В купа смесваме патладжаните и печените чушки.

6. Чесъна, оцета и зехтина слагаме в каната на пасатора и пасираме до кремообразна смес.

7. Добавеме сместа в купата със зеленчуците и овкусяваме със сол, черен пипер, нарязания на ситно пресен лук, само бялата част (зелената част запазваме за сервиране) и нарязания на ситно магданоза (само листата).

9. Разбъркваме, за да хомогенизираме съставките.

10. При сервиране поръсваме със ситно нарязан пресен лук (зелената част), магданоз и малко зехтин.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment