Студени предястия

Баба гануш

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Патладжани големи – 2 бр.
  • Зехтин – 3 с.л.
  • Чесън – 4 големи скилидки
  • Сусамов тахън – 3 с.л.
  • Сол
  • Сокът от половин лимон
  • Кимион – 1/2 ч.л.
  • Черен пипер
  • Червен пипер – 1/2 ч.л.

За сервиране:

  • Зехтин
  • Червен пипер
  • Кориандър зелен или магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Надупчваме с нож патладжаните, слагаме ги в тава застлана с хартия за печене, слагаме при тях чесъна необелен и поръсваме с малко зехтин.
  2. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 50-60 минути. Патладжанът трябва да е добре изпечен.
  3. Изпечените патладжани и чесъна обелваме и слагаме в блендер или пасатор.
  4. Прибавяме тахъна, зехтина, кимиона, червения пипер, сокът от лимон, малко сол и черен пипер.
  5. Блендираме до пухкав крем. Опитваме и ако има нужда доовкусяваме със сол и лимонов сок.
  6. Прибираме на хладно.
  7. Сервираме разядката поръсена със зехтин, червен пипер, нарязан кориандър или магданоз и препечен хляб.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment