Баба гануш
Необходими продукти:
- Патладжани големи – 2 бр.
- Зехтин – 3 с.л.
- Чесън – 4 големи скилидки
- Сусамов тахън – 3 с.л.
- Сол
- Сокът от половин лимон
- Кимион – 1/2 ч.л.
- Черен пипер
- Червен пипер – 1/2 ч.л.
За сервиране:
- Зехтин
- Червен пипер
- Кориандър зелен или магданоз
Начин на приготвяне:
- Надупчваме с нож патладжаните, слагаме ги в тава застлана с хартия за печене, слагаме при тях чесъна необелен и поръсваме с малко зехтин.
- Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 50-60 минути. Патладжанът трябва да е добре изпечен.
- Изпечените патладжани и чесъна обелваме и слагаме в блендер или пасатор.
- Прибавяме тахъна, зехтина, кимиона, червения пипер, сокът от лимон, малко сол и черен пипер.
- Блендираме до пухкав крем. Опитваме и ако има нужда доовкусяваме със сол и лимонов сок.
- Прибираме на хладно.
- Сервираме разядката поръсена със зехтин, червен пипер, нарязан кориандър или магданоз и препечен хляб.
Нека Ви е ДРЪНЧ!