Студени предястия

Постни лозови сарми

Антоанета Иванова

Необходими продукти:

  • Лозови листа – 50 – 55 бр.
  • Зелен лук – 8 стръка
  • Зелен чесън – 2 стръка
  • Стар лук – 1/2 глава
  • Чесън – 2 скилидки
  • Ориз дългозърнест – 300 гр.
  • Зеленчуков бульон или вода – 600 мл.
  • Бяло вино – 50 мл.
  • Зехтин – 200 мл.
  • Лимон – 2 бр.
  • Сок от 1/2 лимон
  • Сол
  • Черен пипер
  • Копър – 1 връзка
  • Магданоз – 1 връзка
  • Джоджен – 1/2 връзка или 1 с.л. сушен

Начин на приготвяне:

  1. Ако лозовите листа са пресни, ги измиваме под течаща вода и бланшираме във вряща подсолена вода за 5 минути. За листата от буркан това не е необходимо, тук проблемът е да намерим хубави консервирани листа.
  2. В половината от зехтина запържваме ситно нарязаните стар лук, зелен лук и зелен чесън.
  3. Добавяме ориза и обработваме докато стане полустъклен, след което слагаме пресования стар чесън и след 30 – 40 секунди гасим с бялото вино.
  4. Заливаме с 300 мл. зеленчуков бульон или вода и варим на тих огън докато ориза поеме 2/3 от течността.
  5. Изключваме котлона добавяме сока от 1/2 лимон, сол, черен пипер и нарязаните наситно зелени подправки. Разбъркваме хубаво, похлупваме и оставяме ориза да поеме всичката течност.
  6. Нарязваме на тънки шайби останалият лимон и половина.
  7. На дъното на тенджера нареждаме плътно тънки лимонови шайби.
  8. Върху лозово листо слагаме малко от плънката и завиваме хубава стегната сарма. Лозовия лист трябва да е с лъскавата страна навън. Нареждаме завитите сарми плътно една до друга в тенджерата. В зависимост от големината на тенджерата, може да се получат 2 или 3 реда един върху друг.
  9. Върху наредените сарми поставяме останалите шайби лимон, поливаме със останалия зехтин, похлупваме с чиния и заливаме със зеленчуков бульон или вода до два пръста над сармите.
  10. Варим на тих огън около 35-40 минути.
  11. Сервираме сармите студени с кисело мляко или негарнирани.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment