Постни лозови сарми
Необходими продукти:
- Лозови листа – 50 – 55 бр.
- Зелен лук – 8 стръка
- Зелен чесън – 2 стръка
- Стар лук – 1/2 глава
- Чесън – 2 скилидки
- Ориз дългозърнест – 300 гр.
- Зеленчуков бульон или вода – 600 мл.
- Бяло вино – 50 мл.
- Зехтин – 200 мл.
- Лимон – 2 бр.
- Сок от 1/2 лимон
- Сол
- Черен пипер
- Копър – 1 връзка
- Магданоз – 1 връзка
- Джоджен – 1/2 връзка или 1 с.л. сушен
Начин на приготвяне:
- Ако лозовите листа са пресни, ги измиваме под течаща вода и бланшираме във вряща подсолена вода за 5 минути. За листата от буркан това не е необходимо, тук проблемът е да намерим хубави консервирани листа.
- В половината от зехтина запържваме ситно нарязаните стар лук, зелен лук и зелен чесън.
- Добавяме ориза и обработваме докато стане полустъклен, след което слагаме пресования стар чесън и след 30 – 40 секунди гасим с бялото вино.
- Заливаме с 300 мл. зеленчуков бульон или вода и варим на тих огън докато ориза поеме 2/3 от течността.
- Изключваме котлона добавяме сока от 1/2 лимон, сол, черен пипер и нарязаните наситно зелени подправки. Разбъркваме хубаво, похлупваме и оставяме ориза да поеме всичката течност.
- Нарязваме на тънки шайби останалият лимон и половина.
- На дъното на тенджера нареждаме плътно тънки лимонови шайби.
- Върху лозово листо слагаме малко от плънката и завиваме хубава стегната сарма. Лозовия лист трябва да е с лъскавата страна навън. Нареждаме завитите сарми плътно една до друга в тенджерата. В зависимост от големината на тенджерата, може да се получат 2 или 3 реда един върху друг.
- Върху наредените сарми поставяме останалите шайби лимон, поливаме със останалия зехтин, похлупваме с чиния и заливаме със зеленчуков бульон или вода до два пръста над сармите.
- Варим на тих огън около 35-40 минути.
- Сервираме сармите студени с кисело мляко или негарнирани.
Нека Ви е ДРЪНЧ!