Тестени

Питки

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 8 питки:

За активиране на маята:

  • Прясно мляко – 120 мл.
  • Вода – 150 мл.
  • Захар – 1 с.л.
  • Суха мая – 10 гр. или жива мая – 20 гр.

За танджонг:

  • Брашно – 20 гр.
  • Прясно мляко – 60 мл.
  • Вода – 30 мл.

За тестото:

  • Брашно – 525 гр.
  • Сол – 10 гр.
  • Яйце – 1 бр.
  • Жълтък – 1 бр., белтъка оставяме за намазване
  • Олио – 40 гр.
  • Брашно за омесване – 100 гр.

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяме танджонг, като смесваме продуктите за него в касерола и поставяме на котлона при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти и стане като паста, махаме от котлона и оставяме да изстине.

2. Смесваме продуктите за активиране на маята, като температурата на млякото и водата трябва да е 24-26 градуса. Оставяме настрани докато сместа се надигне и образува мехурчета.

3. В съд смесваме продуктите за тестото, без брашното за допълнително омесване. Добавяме приготвения танджонг и активираната мая. Замесваме меко, влажно и еластично тесто, като добавяме по малко от брашното за допълнително омесване. Тестото трябва да не лепне по ръцете.

4. Поставяме готовото тесто в намазнена купа, покриваме и оставяме да втасва. Тестото трябва да удвои обема си.

5. Втасалото тесто премесваме, разделяме на 8 топки, които нареждаме върху застлана с хартия за печене тава. Между питките трябва да има разстояние, затова може да се наложи да ги разделите в две тави.

6. Покриваме тавите и оставяме отново да втасат до удвояване на обема.

7. Фурната подгряваме на 180 градуса, като поставяме вътре в дъното празен метален съд / аз ползвам ал. формички за еднократна употреба в двата ъгъла на фурната/.

8. Готовите за печене питки мажем с отделения белтък разбит с малко прясно мляко, поръсваме със сусам / по желание/ и поставаме във фурната. Когато ги поставяме сипваме в загрятия метален съд вода.

9. Печем на 180 градуса без вентилатор за 15-20 минути. Готовите питки вадим да изстиват върху решетка.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment