
Питки
Необходими продукти за 8 питки:
За активиране на маята:
- Прясно мляко – 120 мл.
- Вода – 150 мл.
- Захар – 1 с.л.
- Суха мая – 10 гр. или жива мая – 20 гр.
За танджонг:
- Брашно – 20 гр.
- Прясно мляко – 60 мл.
- Вода – 30 мл.
За тестото:
- Брашно – 525 гр.
- Сол – 10 гр.
- Яйце – 1 бр.
- Жълтък – 1 бр., белтъка оставяме за намазване
- Олио – 40 гр.
- Брашно за омесване – 100 гр.
Начин на приготвяне:
- Приготвяме танджонг, като смесваме продуктите за него в касерола и поставяме на котлона при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти и стане като паста, махаме от котлона и оставяме да изстине.

2. Смесваме продуктите за активиране на маята, като температурата на млякото и водата трябва да е 24-26 градуса. Оставяме настрани докато сместа се надигне и образува мехурчета.
3. В съд смесваме продуктите за тестото, без брашното за допълнително омесване. Добавяме приготвения танджонг и активираната мая. Замесваме меко, влажно и еластично тесто, като добавяме по малко от брашното за допълнително омесване. Тестото трябва да не лепне по ръцете.
4. Поставяме готовото тесто в намазнена купа, покриваме и оставяме да втасва. Тестото трябва да удвои обема си.
5. Втасалото тесто премесваме, разделяме на 8 топки, които нареждаме върху застлана с хартия за печене тава. Между питките трябва да има разстояние, затова може да се наложи да ги разделите в две тави.
6. Покриваме тавите и оставяме отново да втасат до удвояване на обема.
7. Фурната подгряваме на 180 градуса, като поставяме вътре в дъното празен метален съд с вода/ аз ползвам ал. формички за еднократна употреба в двата ъгъла на фурната/.
8. Готовите за печене питки мажем с отделения белтък разбит с малко прясно мляко, поръсваме със сусам / по желание/ и поставаме във фурната.
9. Печем на 180 градуса без вентилатор за 15-20 минути. Готовите питки вадим да изстиват върху решетка.

Нека Ви е ДРЪНЧ!