Ястия без месо

Фалафел

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 16-18 фалафела:

  • Нахут сух – 250 гр.
  • Вода – 1 л.
  • Счукан булгур – 4 с.л.
  • Стар лук голяма глава – 1 бр.
  • Чесън – 5 скилидки
  • Нарязан магданоз – 4 с.л.
  • Бакпулвер – 1 ч.л.
  • Кимион – 1 ч.л.
  • Брашно от нахут – 3-4 с.л.
  • Сол
  • Черен пипер
  • Лют пипер по желание
  • Олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Накисваме нахута във водата за 12 часа.
  2. Отцеждаме нахута и поставяме в блендера заедно с лука и чесъна. Блендираме до гладкост.
  3. Към тази смес добавяме всички останали продукти, без нахутеното брашно, овкусяваме със сол, разбъркваме и прибираме за 30 минути в хладилник.
  4. След изтичане на времето започваме прибавянето на нахутеното брашно лъжица по лъжица, като постоянно разбъркваме и внимаваме за гъстотата. Спираме да добавяме брашно, когато достигнем гъстота, при която можем с ръце да оформяме сместа.

5. Оформяме с мокри ръце малки кюфтенца и ги оставяме да починат за 15 минути.

6. Пържим кюфтенцата в маслена баня на средна температура.

7. Сервираме с майонезен-чеснов сос или сос за дюнер и лаваш.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment