Фалафел
Необходими продукти за 16-18 фалафела:
- Нахут сух – 250 гр.
- Вода – 1 л.
- Счукан булгур – 4 с.л.
- Стар лук голяма глава – 1 бр.
- Чесън – 5 скилидки
- Нарязан магданоз – 4 с.л.
- Бакпулвер – 1 ч.л.
- Кимион – 1 ч.л.
- Брашно от нахут – 3-4 с.л.
- Сол
- Черен пипер
- Лют пипер по желание
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Накисваме нахута във водата за 12 часа.
- Отцеждаме нахута и поставяме в блендера заедно с лука и чесъна. Блендираме до гладкост.
- Към тази смес добавяме всички останали продукти, без нахутеното брашно, овкусяваме със сол, разбъркваме и прибираме за 30 минути в хладилник.
- След изтичане на времето започваме прибавянето на нахутеното брашно лъжица по лъжица, като постоянно разбъркваме и внимаваме за гъстотата. Спираме да добавяме брашно, когато достигнем гъстота, при която можем с ръце да оформяме сместа.
5. Оформяме с мокри ръце малки кюфтенца и ги оставяме да починат за 15 минути.
6. Пържим кюфтенцата в маслена баня на средна температура.
7. Сервираме с майонезен-чеснов сос или сос за дюнер и лаваш.
Нека Ви е ДРЪНЧ!