Сосове

Сос “Холандез”

Антоанета Иванова

Необходими продукти за 200 гр. сос:

  • Жълтъци от яйца размер L – 3 броя
  • Масло – 125 гр.
  • Вода – 20 мл.
  • Лимонов сок – 25 мл.
  • Сол

Начин на приготвяне:

  1. Разтяпяме маслото и го оставяме да изстине.
  2. Разбиваме жълтъците с водата и лимоновия сок в купа подходяща за водна баня.
  3. Загряваме в съд вода за водна баня.
  4. Когато водата заври изключваме котлона и слагаме отгоре съда с жълтъците.
  5. Започваме да разбиваме и разбиваме докато жълтъците започнат да се сгъстяват.
  6. При непрекъснато разбиване добавяме маслото на тънка струйка.
  7. Продължаваме да разбиваме. Когато тела започне да оставя следа сосът е готов.
  8. Овкусяваме със сол и ако е необходимо с още лимон.
  9. Сервираме топъл към яйца, зеленчуци, бели леки меса.

Нека Ви е ДРЪНЧ!

Leave A Comment