Сос “Холандез”
Необходими продукти за 200 гр. сос:
- Жълтъци от яйца размер L – 3 броя
- Масло – 125 гр.
- Вода – 20 мл.
- Лимонов сок – 25 мл.
- Сол
Начин на приготвяне:
- Разтяпяме маслото и го оставяме да изстине.
- Разбиваме жълтъците с водата и лимоновия сок в купа подходяща за водна баня.
- Загряваме в съд вода за водна баня.
- Когато водата заври изключваме котлона и слагаме отгоре съда с жълтъците.
- Започваме да разбиваме и разбиваме докато жълтъците започнат да се сгъстяват.
- При непрекъснато разбиване добавяме маслото на тънка струйка.
- Продължаваме да разбиваме. Когато тела започне да оставя следа сосът е готов.
- Овкусяваме със сол и ако е необходимо с още лимон.
- Сервираме топъл към яйца, зеленчуци, бели леки меса.
Нека Ви е ДРЪНЧ!